Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Priča o Milanskom ediktu

01.12.2013. 23:00
Priča o Milanskom ediktu


Kao posljednji događaj manifestacije Dani Ivana Pavla II. u četvrtak je u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević priređena projekcija filma “Prijelomni dan za kršćanstvo. Priča o Milanskom ediktu”. Riječ je o dokumentarnom filmu redatelja Jerka Bana i producentice Ksenije Abramović, vlasnice galerije Laudato, u čijoj je produkciji nastao film.
Ines Grbić je podsjetila kako se ove godine obilježava 1700. godina od potpisivanja Milanskog edikta. Klasičan dokumentarac kroz razgovore s nekoliko povjesničara vraća nas u doba burnih događanja u Rimskom Carstvu, vrijeme u kojem se prestali veliki progoni kršćana, a počela nova faza razvoja ove vjere.
– Milanski edikt ostavio je neizmjeran trag na povijesti. Željeli smo obilježiti veliku obljetnicu. Godine 313. se zbio nevjerojatan obrat i prestali su progoni kršćana. Činilo nam se neizmjerno važnim podsjetiti na kršćanske korijene. Potiskivanje Crkve i progoni nas podsjećaju da naša sloboda nije zauvijek osvojena, kazala je Ksenija Abramović napominjući kako nas film poziva da se zapitamo o sebi samima, o našoj ulozi u Crkvi. Podsjetila je kako je ovo drugi Laudatov dokumentarni film, te su jako sretni zbog toga.
O Milanskom ediktu i vremenu u kojem je donesen govorili su poznati povjesničari i teolozi, među ostalima dr. mons Juraj Kolarić, dr. sc. Nenad Cambi, dr. don Ivan Bodrožić, dr. sc. Siniša Bilić Dujmušić i drugi. Podsjetili su kako je u borbi za prevlast u Rimskom Carstvu prije pobjede nad protivnikom Konstantin imao viđenje križa na zastavi, te mu je rečeno “u ovom ćeš znaku pobijediti”. Konstantin je postao vladar Zapadnog dijela Carstva, a Licinije Istočnoga. Sastali su se u Milanu te donijeli niz zakona, poznatih danas pod nazivom Milanski edikt. Naime, obojica su smatrali iznimno važnim riješiti pitanje kršćanstva. Stoga je donošenjem Milanskog edikta dopušteno slobodno ispovijedanje vjere, no kršćanstvo time nije postalo službena religija Rimskog Carstva, već je uz pogansku dopušteno kao još jedna od religija. Ono što je još bilo važno je da je Milanskim ediktom određeno kako se kršćanima mora vratiti oduzeta imovina. Ondje gdje to nije bilo moguće, moralo se obeštetiti na neki drugi način.