Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Invalidi rada pod teretom ovrha

01.12.2016. 23:00
Invalidi rada pod teretom ovrha


Zašto invalidi rada u Zadru imaju manja prava i olakšice od invalida rada u većini drugih hrvatskih gradova? Zašto su u nepovoljnijem položaju i od nekih drugih invalida u našem gradu? Zašto se one, koji su doprinosili svojim radom, gradili, radili i stvarali, danas diskriminira, pitanja su na koja odgovor traži Mile Marić, predsjednik zadarske Udruge invalida rada osnovane prije nešto manje od sedam desetljeća. Ta udruga danas broji oko 200 članova, no upravo zbog diskriminirajućeg položaja te malih primanja od kojih teško izdvajaju i simbolični iznos za članarinu, Marić tvrdi kako se članstvo udruge pomalo smanjuje.
– U većini hrvatskih gradova invalidi rada, koji mahom imaju mizerne mirovine nedovoljne za život dostojan čovjeka, oslobođeni su plaćanja komunalnog doprinosa dijelom ili u cijelosti, ali mi u Zadru nismo. Ja tu naknadu posljednjih godina nisam plaćao jer jednostavno nemam otkud, kao i neki drugi članovi udruge. Svi mi dobili smo rješenja o ovrsi, a ja prije par dana. Žele mi naplatiti komunalni doprinos uvećan za kamate i to za razdoblje od četiri godine unatrag, iako zastara za naplatu nastupa po isteku od tri godine, govori Marić predočavajući nam dokaz o svojoj mirovini koja iznosi svega 1.900 kuna mjesečno. Marić ističe kako se žalio na ovršno rješenje, no da su mu iz gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti odgovorili kako ne spada u kategoriju onih građana koji imaju pravo na umanjenu naknadu ili oslobođenje od plaćanja.
– Stavka za komunalnu naknadu meni, koji još imam i sina 100-postotnog invalida smještenog u jednoj zagrebačkoj ustanovi, zaista je veliki teret, a da živim, primjerice u Zagrebu, ne bih ju bio dužan plaćati. Držim da je to diskriminacija i da očito nismo svi ravnopravni a trebali bi po Ustavu biti, ogorčeno dodaje Marić.
U gradskom komunalnom odjelu kažu kako je odluku o naplati, odnosno skupinama oslobođenim plaćanja iste donijelo Gradsko vijeće još 2002. godine te ju dopuniti ili izmijeniti može isključivo Gradsko vijeće.