Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prva liga dar klubu za 60 godina postojanja

Autor:

02.01.2009. 23:00
Prva liga dar klubu za 60 godina postojanja


Ovaj uspjeh je rezultat jednog kontinuiranog rada ŠK Zadar, kluba koji ima veliku tradiciju i koji je do sada u prvoligaškom statusu imao i juniore i žene. On je posebno značajan jer je ostvaren domaćim snagama. Bazirali smo se na naše igrače uz samo jedno pojačanjem jako igrača Vlade Jakovljevića iz Bosne i Hercegovine, kaže predsjednik ŠK Zadar Josip Bubičić
Seniorska ekipa ŠK Zadar ostvarila je najveći uspjeh u šezdeset godina povijesti kluba plasmanom u Prvu B šahovsku ligu Hrvatske na kvalifikacijskom turniru koji je održan krajem prošle godine u Bizovcu. Prije ovog turnira zadarski šahisti briljirali su u Drugoj šahovskoj ligi skupina Jug gdje su u konkurenciji deset dalmatinskih klubova uvjerljivo osvojili prvo mjesto s čak 3,5 boda više od drugoplasirane ekipe ŠK Vis.
– Ulazak u Prvu šahovsku ligu je poklon klubu za šezdesetu obljetnicu kluba koja se slavi ove godine. Ovaj uspjeh je rezultat jednog kontinuiranog rada ŠK Zadar, kluba koji ima veliku tradiciju i koji je do sada u prvoligaškom statusu imao i juniore i žene. On je posebno značajan jer je ostvaren domaćim snagama. Bazirali smo se na naše igrače uz samo jedno pojačanje, jako igrača Vlade Jakovljevića iz Bosne i Hercegovine, kaže predsjednik ŠK Zadar Josip Bubičić i nastavlja:
– Očekivao sam uspjeh naše ekipe. Mi smo i lani osvojili prvo mjesto, podijeli ga s ŠK Šibenikom. Tu se dogodio jedan kuriozitet. Sudac nas je proglasio prvakom, međutim kasnije nam je prvo mjesto oduzela natjecateljska komisija prema nekom kompjuterskom sistemu. Tu nam je nanesena i jedna nepravda jer je ŠK Mravince izostao s dijela natjecanja tako da su ih naši protivnici pobjeđivali s 6:0 čime se utjecali na regularnost natjecanja.
Bubičić ističe kako su iz ŠK Zadar potekli eminentni šahisti. Na prvom mjestu tu je velemajstor Darko Anić, međunarodni majstori Patrick Levačić i Saša Martinović koji je trenutno najveća nada kluba i državni reprezentativac. Zatim tu je fide majstor Ivan Jakić i brojni drugi majstorski kandidati i prvokategornici. Uspješna tradicija, veliki uspjeh i klupska obljetnica daju elana za nove ambiciozne planove.
– Mi sada ne namjeravamo stati. Naš cilj je Prva A liga, elitno hrvatsko šahovsko natjecanje. Nadalje klub se mora reprogramirati, obnoviti svoj izvršni odbor uvođenjem eminentnih ljudi ovoga grada koji su i do sada bili u šahu. Sigurno je da naše prostorije nisu dovoljne za vođenje jedne šahovske škole. Bili bi smo jako zadovoljni kada bismo dobili naše podrumske prostorije koje smo prije imali. One su sada pripale stanarima nakon što su im dodijeljene za vrijeme rata kada su ih koristili kao skloništa. Naglasio bi za kraj da je klub počeo s organiziranjem zadarskog opena koji je na kraju prerastao u Međunarodno državno prvenstvo Hrvatske, kaže Bubičić.


 IGRAČI ŠK ZADAR


ŠK Zadar u prvu ligu, kroz Drugu ligu i kvalifikacije, uveli su Vlado Jakovljević, Saša Martinović, Ivan Jakić, sada pokojni Ante Ljubas, Josip Bubičić, Stanislav Maroja, Vladislav Žeželj i Tišma Nebojša.
– Jako nam je žao što na kvalifikacijskom turniru nije bio inženjer Ante Ljubas, naš dugogodišnji član koji je u Drugoj ligi ostvario odličan rezultat, kaže Bubičić.