Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Policija spašavala ženu na Kornatima, Hitna pijanog 11-godišnjaka

02.01.2011. 23:00
Policija spašavala ženu na Kornatima, Hitna pijanog 11-godišnjaka


Policija je oko 20 sati zaprimila dojavu s Kornata gdje je ženu ubola pčela u vrat i izazvala joj alergijsku reakciju opasnu po život. Liječnici “Hitne” zabilježili su 60-ak intervencija od čega pet zbog trovanja alkoholom, a vatrogasci su pet puta intervenirali zbog zapaljenih kontejnera


Nikad mirniji  doček Nove i ispraćaj Stare  godine u Zadru, zaključak je  djelatnika svih dežurnih službi  počevši od Policije, Hitne medicinske pomoći i Javne vatrogasne postrojbe Zadar koji  su “najluđu noć u godini”  dočekali na svojim radnim  mjestima.
U Operativnom komunikacijskom centru (OKC) Policijske uprave zadarske gdje su  dežurali Mirko Kapitanović,  voditelj OKC smjene, njegovi  pomoćnici Dražen Mišković i  Ivica Knežević te Vedran Dragić, zadužen za dežurstvo u  prometu, prve otkucaje sata u  Novoj godini, s obzirom da je  noć protjecala neuobičajeno  mirno, iskoristili su za čestitke  kolegama vatrogascima te  dežurnim liječnicima u službi  “Hitne”. No, u policiji su nam  ispričali kako su očekivali burniju noć s obzirom da su već u  večernjim satima Stare godine  imali intervenciju na Kornatima i to u Lupeščini koja  spada pod nadležnost šibenske PU.
Spašavali ženu na  Kornatima
– Oko 20 sati zaprimili smo  dojavu da je 47-godišnjakinji  hitno potrebna liječnička pomoć zbog alergijske reakcije  na ubod pčele. Poziv je uputio  njezin suprug koji nam je rekao da mu je suprugu pčela  ugrizla za vrat što je kod nje  izazvalo probleme s disanjem,  a i paniku. Kako se naš brod u  tom trenutku nalazio bliže  uvali, odmah smo ga uputili  po dežurnu liječnicu u mjesto  Sali, a potom na Kornate –  rekao nam je pomoćnik voditelja OKC smjene, Dražen  Mišković zadovoljan sretnim  ishodom cijele akcije. Oko 21  sat pristigla je dojava iz Petrčana gdje je danak slavlju  platio jedan poštanski sandučić u kojeg su, najvjerojatnije maloljetnici, ubacili  petarde. No, potom je nastalo  zatišje koje je trajalo sve do  prvog sata u noći Nove godine  kada je pristigla dojava o  tučnjavi u jednom kafiću u  centru grada. Sve je bilo  spremno za brzu intervenciju,  no odmah potom dojavljeno  je kako se situacija smirila te  da konobar koji je pogođen  čašom u glavu, ipak nije ozlijeđen. Oko tri sata u noći  uslijedila je intervencija na  Bulevaru gdje je 24-godišnji  motociklist zajedno sa svojom  21-godišnjom suvozačicom  skrivio prometnu nesreću.  Mladić, kojem je izmjerena  manja, dozvoljena količina alkohola u krvi, vozeći iz smjera  sjevera prema jugu zapeo je za  rubnik nedaleko od Europetrolove crpke, izgubio kontrolu nad motociklom i pao.  Motociklist i njegova suvozačica prevezeni su u Opću  bolnicu u Zadru nakon čega je  djevojka kojoj su utvrđene  lakše ozljede puštena, dok je  vozač s teškim ozljedama zadržan na liječenju. Protiv njega je policija podnijela kaznenu prijavu zbog izazivanja  prometne nesreće. Ostatak  noći za dežurne zadarske policajce protekao je mirno, a  slično je prošlo i dežurstvo u  zadarskom Vatrogasnom domu gdje je 2011. godinu  dočekao tim od 15 vatrogasaca na čelu sa zapovjednikom  smjene Anđelkom Erstićem i  dežurnim operaterom Vojom  Vitasom koji je u trenutku  našeg posjeta zaprimio dojavu  o požaru u Velebitskoj ulici.  Tamo je gorio kontejner za  smeće, a tijekom novogodišnje noći zaprimljene su još  četiri takve dojave s različitih  gradskih lokacija.
Nešto više posla i intervencija imali su u “Hitnoj” gdje su  cijelu noć dežurala dva liječnička tima – jedan za terenske, a drugi za ambulantne  intervencije.
Petoro pijanih, jedan  11-godišnjak
No, od ukupno 60-ak intervencija, mahom uobičajenih zbog raznih viroza, povišene temperature i bolova,  tek pet ih je bilo zbog pretjerane konzumacije alkohola.  Uglavnom su u pitanju bile  mlađe osobe, a prva, 17-godišnjakinja u besvjesnom stanju, dovedena je petnaestak  minuta prije ponoći nakon  čega je upućena na Odjel interne u bolnici. U sljedećih  nekoliko sati zbog alkoholnog  trovanja dovezene su još tri  osobe od 18 i 21 godine te  jedan 11-godišnji dječačić.  Njega je oko 2 sata u noći u  prostorije “Hitne” na rukama  u potpuno besvjesnom stanju  donio otac. Zbog teškog stanja dječaku su liječnici odmah  dali infuziju, a potom je prebačen na Odjel pedijatrije  Opće bolnice Zadar te se  očekuje kako će danas tijekom prijepodneva biti otpušten kući.


Dežurni liječnički timovi




Meri Bobić, dežurna medicinska sestra – telefonska operaterka, strpljivo  je tijekom cijele novogodišnje noći zaprimala pozive građana kojima je  trabala liječnička pomoć. A umjesto sa svojim obiteljima, Staru su ispratili  i Novu dočekali i med. sestra Renata Šopić, dr. med. Klaudija Gospić, med.  sestra Marina Montabelo, dr. Ana Petrović te dvojica vozača – Križan Dražić  i Marin Milin.