Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zbog ovrhe, vlasniku “Mustanga”, na još dva mjeseca produljen pritvor

02.01.2011. 23:00
Zbog ovrhe, vlasniku “Mustanga”,  na još dva mjeseca produljen pritvor


– Ako se mom suprugu produžava pritvor zbog ovršnog postupka i ako se unatoč nalazu sudske vještakinje i dalje ističe da je opasan, ja se pitam što slijedi dalje. Sada je na ovrsi stan mojih roditelja. Jesu li onda i oni opasni? Prijeti li po toj logici cijeloj našoj obitelji pritvor – Elizabeta Ćustić


Siniši Ćustiću (44)  koji se zbog kaznenog djela  iznude u pokušaju nalazi u zadarskom pritvoru punih pet  mjeseci Izvanraspravno je vijeće Općinskog suda u Zadru  na Staru godinu produljilo  pritvor na još dva mjeseca.
Vijeće je odbilo prijedlog  njegova branitelja Marka Marinovića za ukidanjem pritvora, a takva odluka šokirala je i  zatekla članove njegove obitelji koji su se nadali kako će  Novu godinu dočekati u punom broju.
Osim Ćustićeve dvoje malodobne djece takvom odlukom Vijeća ponajviše je razočarana njegova supruga Elizabeta koja tvrdi da ne postoji  zakonska osnova za njegovim  zadržavanjem u pritvoru već  da su u pitanju neki drugi interesi, aludirajući na rasprodaju njihove imovine daleko  ispod tržišne cijene.
Naime Ćustića, koji je početkom godine upao u financijske  probleme, optužnicom se tereti da je u noći, 23. srpnja s  pištoljem u ruci došao u Posedarje pred obiteljsku kuću  direktora sektora poslovnog  bankarstva OTP banke Rajka  Zurka, te da je uz prijetnju  smrću od njega zatražio da mu  omogući još jedan kredit, otpiše kamate za postojeće kredite u iznosu od oko 6,5 milijuna kuna, odnosno da mu  ishodi reprogramiranje kredita dok ne iznađe način za  rješenje financijskog problema. Ćustić je za “pozamašnu”  svotu banci jamčio s poslovnim prostorom u kojem se nekada nalazio butik Mustang,  stanom površine od 72 metra četvorna i stanom svog  punca. Nad svim nekretninama banka je još u veljači pokrenula ovršni postupak. Na  jednom od ročišta za iznos  od svega 420 tisuća kuna prodan u je stan iako je bio procijenjen na 850, a tržišna cijena, s obzirom na lokaciju u  staroj jezgri grada, gotovo mu  je trostruko veća. Budući da je  prodaja poslovnog prostora  išla teže, banka je privremeno  odustala od prodaje istog te  pokrenula prodaju drugog stana. Upravo to bio je “okidač” da se Ćustić uputi u banku, a potom i u Posedarje Zurku na vrata.
No, kako ističu njegova supruga i rođak Marin Paleka,  pritvor mu se produljuje pod  obrazloženjem da je opasan po  okolinu te da bi mogao ponoviti djelo, odnosno utjecati  na ovršni postupak na način da  ga pokuša spriječiti. To, kažu,  nije valjan razlog jer je Ćustić i  sam nazočio na jednoj od  ovršnih rasprava kada se prodavao njegov vlastiti stan i apsolutno ništa nije poduzeo. Navode i kako je na posljednjem  ročištu održanom na Općinskom sudu u Zadru pred sutkinjom Anom Zrilić, stalna  sudska vještakinja psihijatrijske struke, dr. Vera Klarić, iznijela svoju stručnu ekspertizu  u kojoj decidirano tvrdi da nije  pronašla nikakve pokazatelje  bilo kakvih duševnih bolesti na  temelju kojih bi se dalo zaključiti da je Ćustić opasan po  okolinu. Podvrgnuta nizu pitanja tužiteljstva i sutkinje Zrilić, dr. Klarić je ostala pri svom  čvrstom stavu da Ćustić nije  opasan te je još i istaknula da je  u svojoj dugogodišnjoj praksi  uvijek sama donosila stručno  mišljenje bez konzultacija s  psihologom. No, tužiteljstvo i  Sudsko vijeće inzistirali su da  se Ćustića podvrgne i psihološkom vještačenju iako to  inače nije sudska praksa. Odbijanje ukidanja pritvora potkrijepili su i iskazom djelatnice  Valentine Mrkić Budiša, no i  ona je, kaže Ćustićeva supruga  Elizabeta, jasno kazala kako ga  poznaje odavno te da se oduvijek normalno ponašao. Štoviše, naglasila je kako od njega  tijekom brojnih razgovora, nakon što više nije uspijevao podmirivati dospjele rate kredita,  nije osjetila nikakvu opasnost  niti je doživjela prijetnju.
– Ako se mom suprugu produžava pritvor zbog ovršnog  postupka i ako se unatoč nalazu sudske vještakinje koji je  iznijela na posljednjem ročištu  i koji je priložen uz zamolbu za  ukidanjem pritvora i dalje ističe da je on opasan, ja se pitam  što slijedi dalje. Na ovrsi je  trenutačno stan mojih roditelja. Jesu li onda i oni opasni?!  Prijeti li po toj logici cijeloj  našoj obitelji pritvor – pita se  ogorčeno Elizabeta Ćustić.