Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

2012. se najavljuje kao godina novog velikog preokreta

02.01.2012. 23:00
2012. se najavljuje kao godina novog velikog preokreta


Tendencija poboljšanja u gradskom prometu, započeta lani, nastavit će se još nekoliko mjeseci, a od lipnja nadalje povoljno je razdoblje za osnivanje zadruga
Astrološki gledano, godina 2012. će u mnogočemu biti nastavak 2011., osobito u svom prvom dijelu. Veliki i spori planeti, čije nam je kretanje najzanimljivije u predviđanjima svjetskih i općih događanja, uglavnom neće mijenjati svoja boravišta: Jupiter će biti u biku do 12. lipnja, Saturn u vagi do 6. listopada, a Uran neće više izlaziti iz ovna, kao ni Pluton iz Jarca. Neptun će već 4. veljače ući u ribe i tamo ostati godinama, no prvi njegov ulazak u taj znak, nakon 1862. godine se dogodio, kratko, već lani.
 Uran kao 1929.
 Gospodarsku krizu koja trese svijet mnogi astrološki autori povezuju upravo s Plutonom u jarcu, ukazujući da se događa temeljno prevrednovanje osnovnih materijalnih vrijednosti koje će imati trajne posljedice po razvoj civilizacije. Prošli njegov boravak u ovom znaku bio je od 1762. do 1777., kada je izbila američka, a pripremala se francuska, revolucija. Položaj Urana trenutačno je identičan onom koji je zauzimao tijekom dosad najveće gospodarske krize 1929. Osim toga, ekonomski zastoj može se naslutiti i u dugotrajnoj opoziciji u kojoj se nalaze Jupiter i Saturn i koja će svoju tenziju postupno smanjivati u ovom mjesecu. Svakako je zanimljivo primijetiti da Saturn prelazi u retrogradno kretanje, upravo u predvečerje prirodnog blagdana Imbolca ili Svičnjaka, 8. veljače.
U svjetskim predviđanjima teško se mogu davati konkretni odgovori koje publika najviše priželjkuje te je nemoguće unaprijed kazati kako će završiti referendumsko izjašnjavanje oko ulaska u Europsku uniju ili kako ćemo proći na europskom nogometnom prvenstvu. Možda bi i bilo moguće da je astrologija imala mogućnosti za razvoj poput ostalih znanosti s kojima je do 18. stoljeća dijelila akademski status, no kako to nije bio slučaj, može se samo govoriti o određenim općim tendencijama u zadanom vremenu i prostoru. Tako se može kazati da će u ovom i idućem mjesecu porasti utjecaj žena u hrvatskom političkom životu, kao i da će datum 22. siječnja biti nepovoljan po narodna izjašnjavanja zbog bliske Mjesečeve mijene. Položaj Marsa upozorava da nisu isključene mogućnosti za prosvjede i nerede, osobito nakon 24. siječnja.
Nema posebnih znakova da bi recesija u Hrvatskoj mogla prestati, a osobito ne u prvoj polovici godine. Doduše, financijske prilike bogatima da postanu još bogatiji će se uvećati, što će dodatno pojačavati tenziju između različitih društvenih slojeva i pogodovati neobuzdanim akcijama s kojima se može računati sve do srpnja. Također, turistička sezona ne bi trebala iznevjeriti, a dobri rezultati se mogu očekivati već u proljeće. Pravosuđe neće prestati dominirati javnom i političkom scenom, nego će se njegov utjecaj još i povećati.
 Otvaranje “zabranjenih” poglavlja
 Kada je riječ o Zadru, ovu bi godinu moglo označiti otvaranje različitih dugo odgađanih problema i pitanja. Izgledna su i arheološka otkrića, općenito naglasak na onom što je dugo bilo nepoznato ili zanemareno, iako je problematično koliko će ponuđeni odgovori biti točni, a još manje dobronamjerni. Određene opasnosti prijete od požara u bolnici i nesreća s industrijskim strojevima, kao i problemi poduzećima koja zapošljavaju veliki broj radnika. Tendencija poboljšanja u gradskom prometu, započeta lani, nastavit će se još nekoliko mjeseci, a od lipnja nadalje povoljno je razdoblje za osnivanje zadruga. Odnosi s inozemstvom će se još poboljšati, a valja očekivati uspješnu kazališnu djelatnost, osobito kada su u pitanju komedije. Također će porasti uloga sindikata. Mogli bismo svjedočiti i nekom osobito raskošnom ili posebnom vjenčanju. Sportaši će sve do ljeta dosta oscilirati, no u drugoj polovici godine bi nas mogli razveseliti značajnim uspjesima. U “ozbiljnim” bi djelatnostima jesen mogla biti teža od lanjske, s puno više ograničenja i problema, kako finacijskih, tako i društvenih. Bit će borbe za ostvarenje planova, dok će sile nesklone razvoju Zadra djelovati iz potaje.
Ako su pristaše tradicionalnih astroloških tumačenja u pravu, ova bi nam godina, makar u Hrvatskoj trebala osigurati mir. Naime, ne samo u Zadru, nego i u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, prvorođene u novoj godini su bile djevojčice, koje se, prema prastarom vjerovanju, više rađaju u mirnim godinama.