Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Komadina obećao riješiti staž i mirovinu pomoraca

02.01.2012. 23:00
Komadina obećao riješiti staž i mirovinu pomoraca


U suradnji s drugim tijelima Ministarstvo mora ustrajat će na zaštiti prava pomoraca, kazao je Zlatko Komadina. Radi se o pravu na beneficirani staž i mirovinu sa 60 godina
Novi ministar mora, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina obećao je pomorcima dati ono što im po slovu Pomorskog zakonika pripada. U svom odgovoru na naš upit ministar je jasno dao do znanja da je svjestan birokratskih zavrzlama oko ostvarenja prava pomoraca na beneficirani radni staž i umirovljenje sa 60 godina života, odnosno činjenice da država pomorcima već dvadeset godina daje i oduzima davno stečena prava, kakva u međuvremenu nesmetano ostvaruju njihovi kolege iz ostatka svijeta.
– Uvođenje beneficiranog staža za sve hrvatske pomorce bila je intencija zakona, a time je i zaokružena socijalna reforma za pomorce. U tom kontekstu u suradnji s drugim nadležnim tijelima ovo će Ministarstvo ustrajati na zaštiti prava hrvatskih pomoraca, rekao je Komadina ističući da će se zauzimati da se pomorcima osigura mogućnost ostvarivanja svih njihovih prava koja imaju sukladno Pomorskom zakoniku.
Pismo kapetana
Izmjenama Pomorskog zakona koje su na snagu stupile u lipnju 2011. godine pomorcima je, podsjećamo, omogućen odlazak u punu starosnu mirovinu s navršenih 60 godina i 15 godina “čiste” navigacije, a vraćeno im je i birokratskom odlukom gotovo dva desetljeća uskraćivano pravo na beneficirani radni staž. Iako je intencija zakona, kako je istaknuo Komadina, bila da se napokon riješe problemi pomoraca s umirovljenjem i radnim stažom, praksa je pokazala da su nakon izmjena zakona pomorci suočeni s novim problemima u ostvarivanju tih prava. Na to je, na samom isteku prošle godine, novog ministra pismom upozorio i dubrovački kapetan Ivo Banović, koji je posljednje dvije godine proveo na mjestu šefa kadrovske službe u Dubrovačkoj Atlantskoj plovidbi, a upravo ovih dana se vraća zvanju pomorskog kapetana i odlazi na brod.
– Nakon dugo godina borbe za povrat priznavanja beneficiranog staža za pomorce te samim time i priznavanja teškoće njihovog poziva, donesen je Pomorski zakonik koji formalno daje pomorcima to pravo. Kako u ovom trenutku izgleda, još će proći neko vrijeme da pomorcima to pravo bude priznato i u praksi. A u svemu tome najgore i najžalosnije bi bilo da, usprkos svim dosadašnjim deklaracijama i zvučnim objavama da su pomorci napokon priznati i socijalno zbrinuti u našoj domovini, ispadne kako je riječ o još jednoj prijevari kojom će im teškom mukom zarađeni novac biti oduzet i pretočen u našu praznu državnu blagajnu, kaže Banović o motivima slanja pisma.
Apsurdna situacija
Jedan od najvećih problema s ostvarivanjem prava pomoraca je tumačenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Ministarstva gospodarstva da pomorci ne ostvaruju pravo na zaštitni mirovinski dodatak, budući da ostvaruju pravo na mirovinu po posebnom propisu, a ne po Zakonu o mirovinskom osiguranju. Bez dodatka, koji je prošle godine iznosio 27 posto, pomorci su dovedeni u apsurdnu situaciju da im je isplativije otići u “običnu” prijevremenu mirovinu, nego u punu pomoračku, čime su izmjene Pomorskog zakonika postale besmislene. Takvo tumačenje, objašnjava tajnik Sindikata pomoraca Predrag Brazzoduro, u suprotnosti je sa samim Pomorskim zakonikom, koji određuje uvjete za umirovljenje, ali i jasno kaže da se visina mirovine za pomorce određuje sukladno Zakonu o mirovinskom osiguranju, dakle kao i za svakog drugog “običnog” radnika.


U istom košu sa zastupnicima


Komentirajući tumačenje HZZO-a i Ministarstva gospodarstva Predrag Brazzoduro ističe da su time pomorci su strpani u istu kategoriju sa saborskim zastupnicima, iako se visina mirovine za pomorce ne određuje posebnim propisima.
– Pravom na beneficirani staž pomorcima se ništa ne poklanja, već im se samo daje mogućnost da plaćaju dodatno osiguranje upravo kako bi mogli u mirovinu sa 60 godina. Naše istraživanje pokazalo je da tri četvrtine pomoraca starijih od 55 godina više ne ispunjava psihofizičke uvjete za rad na brodu. Zar se državi više isplati da ti ljudi idu u invalidsku mirovinu, jer više ne mogu obavljati posao, ili da im omogući da plaćaju staž s povećanim trajanjem i time zapravo sami plate mogućnost ranijeg umirovljenja, kaže Brazzoduro.