Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Darko Pahlić: Umjesto ponosa grada Trgovački centar postao je njegovo ruglo!

Autor: Suzana Bandić

02.01.2013. 23:00
Darko Pahlić: Umjesto ponosa grada Trgovački centar postao je njegovo ruglo!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nezadovoljni načinom na koji tvrtka Trgovački centar Zadar već godinama upravlja centrom na Relji, vlasnici poslovnih prostora u starom dijelu odlučili su stvar preuzeti u svoje ruke pa je prvog radnog dana u ovoj godini najstariji trgovački centar u gradu bio poprište mirnog pokušaja smjenjivanja dosadašnjeg i postavljanja novog upravitelja. No dočekala su ih zatvorena vrata ispred kojih su stajala četiri zaštitara Zvonimir securityja te nekoliko interventnih policajaca koji su sve promatrali s “pristojne” udaljenosti. Pokušaj pregovora propao je nakon čega se okupljenim vlasnicima prostora i predstavnicima medija obratio Darko Pahlić, predsjednik Odbora suvlasnika izabran još 26. rujna prošle godine.
Dali im rok za iseljenje
– Sa 31. prosincem istekao je tromjesečni otkazni rok dosadašnjem upravitelju koji je potpisalo 130 vlasnika poslovnih prostora. Prema zakonu, kada vlasnici 51 posto prostora u nekom objektu donesu određenu odluku, ona se odnosi na cijeli prostor, a mi imamo suglasnost vlasnika više od 60 posto poslovnih prostora. Tvrtku TCZ d.o.o. smo još 1. listopada obavijestili o raskidu i dali im zakonski rok od tri mjeseca za iseljenje i predaju dokumentacije. Na sve naše pozive da se primopredaja napravi mirnim putem oni su se oglušili – istaknuo je Pahlić dodavši kako će bez obzira na neuspjelu primopredaju od 1. siječnja TC-om upravljati tvrtka Zara nekretnine d.o.o., a kako bi sve proteklo po zakonu, angažirali su i odvjetnika Rikarda Perkovića.
– Iz TCZ-a su odbili prihvatiti raskid ugovora pod obrazloženjem da otkaz nismo argumentirali na zadovoljavajući način. Stoga nam sada preostaje iskoristiti sva zakonska sredstva kako bi TC počeo djelovati i kako bi novoizabrani upravitelj Milan Baković mogao započeti s radom – kazao je Perković, a Pahlić je dodao da je i iz jučerašnjeg postupka čelnika TCZ-a jasno kako oni samo žele sačuvati svoju poziciju.
– Ovim su prostorom upravljali na nezakonit način zbog čega smo oštećeni za milijune kuna, a to možemo i dokazati – naglasio je Pahlić krenuvši od međuvlasničkog ugovora o upravljanju TC-om, potpisanog još 2001. godine. Taj ugovor su, naglašava, potpisali predstavnici pravnih subjekata koji više ne djeluju u centru, ili čak više ni ne postoje u registru poslovnih subjekata. Kao važan dokaz o lošem, pa čak i štetnom načinu upravljanja, Pahlić navodi i ugovor iz 2006. godine potpisan između predstavnika TCZ d.o.o. i TCZ- Faza 2 d.o.o.
– Taj ugovor potpisao je Goran Medić koji je u to vrijeme bio predstavnik suvlasnika, ali i predsjednik NO TCZ te direktor TC – City Galeria. Dakle, bio je u sukobu interesa, kao da je sam sa sobom potpisao ugovor kojim naš zajednički prostor daje na korištenje TC-u bez ikakve naknade – kaže Pahlić naglašavajući kako je još od prvog ugovora započelo isisavanje novca iz Centra na slične načine. Istaknuo je kako suvlasnici imaju dokaze da su čelnici TCZ-a prostor zahoda na prvom katu dali jednoj tvrtki u najam za skladišni prostor za iznos od 200 kuna mjesečno, iako u centru ima vlasnika skladišnih prostora koji ne mogu naći najmoprimce. U nizu nepravilnosti spomenuo je i ugovor s VIPnetom iz kojeg proizlazi da je dogovoren godišnji najam od 70-ak tisuća kuna, no taj novac ne stiže na račun suvlasnika.
Skupa pričuva uništila mnoge
– Od prvog dana su nam postavili cijenu od šest eura za pričuvu po metru četvornom, a da nam pri tom nikada nisu u tekućoj godini pokazali troškovnik za narednu koji bi tu cijenu opravdao, što su nam po zakonu dužni dati. Plaćali smo godinama enormne iznose, a nismo znali što plaćamo. Tako skupa pričuva mnoge je i uništila, a indirektno kasnije i ostale jer je sve više bilo zatvorenih prostora pa je automatski i manja frekvencija ljudi – kaže Pahlić ističući kako se upravitelji nisu niti potrudili da dovedu neka “zvučna” imena u centar, već naprotiv. Stoga su suvlasnici poslovnih prostora na Relji došli do zaključka kako je očito cilj obezvrijediti njihovu imovinu, otkupiti je za male novce i preprodati.
– Upravitelj TCZ d.o.o. je centar doveo na tako niske grane da je umjesto ponosa grada postao njegovo ruglo. Upravljanje ovim objektom znači godišnji prihod od četiri do pet milijuna kuna godišnje – naglasio je predsjednik Odbora suvlasnika i dodao kako je najveći apsurd u cijeloj priči što tvrtka TCZ do danas nije uopće registrirana za upravljanje i održavanje objekata.