Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Raspisan natječaj DHK-a za nagrade Dana hrvatske knjige

Autor: Hina (H)

02.01.2013. 23:00
Raspisan natječaj DHK-a za nagrade Dana hrvatske knjige


Društvo hrvatskih književnika raspisalo je natječaj za nagrade Dana hrvatske knjige “Judita”, “Davidias” i “Slavić”, koji će biti otvoren do kraja siječnja, a nagrade će se ponajboljim djelima dodijeliti u Splitu koncem travnja.
Nagrada “Judita” dodijelit će se za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini u prošloj godini, nagrada “Davidias” za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike ili najbolju knjigu odnosno studiju inozemnog kroatista o hrvatskoj književnoj baštini u 2012., a “Slavić” će dobiti autor najboljeg objavljenog prvijenca u prošloj godini.
U obzir će se uzeti knjige koje autori ili nakladnici u pet primjeraka dostave do 31. siječnja na adresu DHK-a (Trg bana Jelačića 7/I, Zagreb).
Te godišnje književne nagrade utemeljene su u dogovoru i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture 1997., a dodjeljuju se u Splitu u povodu Dana hrvatske knjige koji se obilježava na 22. travnja. Na taj datum je 1501. Marulić u Splitu završio i potpisao slavnu “Juditu”, dok je 1900. godine na taj dan u Zagrebu osnovan DHK.
Među dosadašnjim dobitnicima su Pavao Pavličić, Maro Pitarević, Radoslav Katičić, Jan Jankovič, Milan Moguš, Gordan Nuhanović, Nikola Batušić, Vanda Mikšić, Slađana Bukovac, Lokos Istvan, Ivan J. Bošković, Stipe Botica, Matica makedonska i drugi.
Nagrade se sastoje od novčanog iznosa i povelje, a ove godine će se dodijeliti 21. travnja.