Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Odluku o izručenju Njemačkoj Perković će čekati na slobodi

02.01.2014. 23:00
Odluku o izručenju Njemačkoj Perković će čekati na slobodi


Umjesto boravka u Remetincu bivši čelnik jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković sudu će, kao zalog da neće napustiti Hrvatsku, morati predati osobne dokumente, a neće smjeti napuštati ni Zagreb.
Tako je poslijepodne odlučio zagrebački Županijski sud čije je izvanraspravno vijeće zamijenilo istražni zatvor tzv. mjerama opreza. Osim što su mu oduzete putovnica i osobna iskaznica Perković neće smjeti napuštati mjesta stanovanja, a zabranjeno mu je i izdavanje nove putne isprave.
“Nakon ove faze postupka sudac istrage će ponovo dostaviti spis vijeću koje onda odlučuje o predaji Perkovića zemlji izdavanja Europskog uhidbenog naloga, SR Njemačkoj, a odluka se donosi na sjednici u prisutnosti stranaka”, navodi se u priopćenju Županijskog suda.
Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo žalio se na odluku od 1. siječnja prema kojoj je Perković u istražnom zatvoru trebao dočekati izručenje Njemačkoj koja ga traži zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. U žalbi je, među ostalim, naveo da sudac istrage nije obrazložio zbog čega je Perković zadržan u Remetincu.
“Vrlo sam zadovoljan što je izvanraspravno vijeće izmijenilo odluku suca istrage kojemu smo i predlagali da umjesto zatvora Perkoviću izrekne blaže mjere. Mislim da je to jedino korektno jer Perković ne samo da nije ničim pokazao kako planira bijeg nego zbog mogućeg izručenja Njemačkoj nije podigao ni novu putovnicu”, kazao je Nobilo.
Dodao je kako smatra da današnja odluka pokazuje da bi sud mogao udovoljiti i drugom Perkovićevu zahtjevu te odbiti izručenje, o čemu će izvanraspravno vijeće najvjerojatnije odlučivati idućeg tjedna.
“Čvrsto vjerujemo da do izručenja ne može doći, jer za to ima nekoliko zakonskih prepreka”, ustvrdio je Nobilo.
Na odluku o izručenju nezadovoljna se strana može žaliti Vrhovnom sudu, a Nobilo je ranije najavio da će u slučaju da taj sud potvrdi izručenje podnijeti i ustavnu tužbu.
Podsjetio je da Perković postupak pred njemačkim sudom u kojem je osuđen ne ocjenjuje kao “fer suđenje” te smatra da je u slučaju Đurekovićeva ubojstva nastupila apsolutna zastara. Također podsjetio je da u tom slučaju postoje dva rješenja o odbacivanju kaznene prijave koje je donijelo hrvatsko državno odvjetništvo te da se Perkovića više ne tereti za organiziranje, već samo za pomoć u Đurekovićevu ubojstvu.
Uz Perkovića u utorak je po europskom uhidbenom nalogu uhićen i njegov nekadašnji šef iz jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravko Mustač, koji je u Remetincu zatvoren nakon što mu je istražni zatvor, do “izvršenja rješenja o predaji”, odredio sud u Velikoj Gorici.
Na tom sudu doznaje se da će se o žalbi Mustačeva odvjetnika na odluku o zatvaranju odlučivati u utorak 7. siječnja, dok će dan kasnije izvanraspravno vijeće odlučivati o žalbi na izručenje.
Njemačke optužbe da su sudjelovali u Đurekovićevu ubojstvu Perković i Mustač i ranije su odbacivali ističući da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.
U nekoliko medijskih istupa Nobilo je kazao kako je privatnom istragom utvrdio da hrvatske državne sigurnosne nisu sudjelovale u Đurekovićevu ubojstvu već da su odgovorne službe iz Srbije i Crne Gore.