Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar bi mogao dobiti i svoj hokejaški klub

02.01.2014. 23:00
Zadar bi mogao dobiti i svoj hokejaški klub


U Zadru je jučer upisan još jedan povijesni trenutak, odigran je prvi “službeni” hokejaški mini turnir. M&M, Donat i Benkovac, tri su ekipe koje su jučer u popodnevnim satima popularni ledeni sport igrali na ugodnih oko 12 stupnjeva Celzijevih i dobro zabavili okupljenu publiku na zadarskom klizalištu na Forumu.
– Sve je počelo s Igorom koji je hokej doveo u Zadar i s klizalištem kod Supernove gdje smo počeli. Od tad igramo svake sezone, a kako je ove godine veća ekipa pa igramo i do dva-tri puta tjedno odlučili smo zašto ne organizirati i službenu utakmicu, rekao je Danijel Božajić, organizator prvog zadarskog klizališta koje je radilo prije tri godine kod trgovačkog centra Supernova.
Zadarski hokejaški klub?
Igor Berghaus, čovjek koji je najzaslužniji za cijelu stvar, a koji je klizati naučio još kao dijete u Zagrebu, kaže kako je isprva s djecom rolao, da bude zabavnije dodali su palice i drugu opremu, a kad je u Zadru otvoreno klizalište u zimskim mjesecima igrali su s dečkima koji su tada držali klizalište.
– Kad maknu led mi nastavimo na rolama, a svake godine sve je više zaintersiranih za hokej u Zadru. Zanimljivo je da je dosta dečkiju upravo ovako i naučilo klizati, a sad su već pravi igrači, kaže Igor natuknuvši kako bi, ako se ovako nastavi, Zadar mogao dobiti i svoj prvi hokejaški klub.
Zeleni, žuti i narančasti, po tim bojama jučer su se razlikovali zadarski hokejaši, iako nije ni bilo previše bitno tko je u kojem klubu već samo da se igra i dobro zabavi. S palicama, rukavicama brzim klizaljkama i pakom koji je munjevito letio od jednog gola do drugog dečki su imali sve što im je potrebno.
– Ovo je više rekreativni hokej, ne kao na TV-u pa nam ne treba teška zaštitna oprema jer se ne ide na kontakt. Igramo tri na tri, a utakmica traje tri puta tri minute. Da bi gol vrijedio mora biti barem jedno dodavanje u protivničkoj polovini, pojasnio je Igor pravila.
Slovak i Kanađanin
Publika uz rubove klizališta zainteresirano je promatrala što se to događa na ledu, a sudeći po popularnosti zagrebačkih “medvjeda” ne treba iznenaditi ako i zadarski hokejaši uskoro budu imali svoj navijački klub. Naime, već imaju i međunarodne igrače.
– Malo je čudno igrati hokej kad znaš da je more iza tvojih leđa. Moram priznati da nisam nikad mislio da ću doći studirati ovdje i igrati hokej na ledu, smije se student Anton Legeny koji je u Zadar na studij došao iz Slovačke. A osim njega jučer je na led s palicom izišao i Kanađanin Milan Šangulin koji zasigurno nije očekivao da će po dolasku iz zemlje hokeja ikada imati priliku hokej zaigrati i u Zadru.
Dečki naravno namjeravaju od ove prve “službene” hokejaške utakmice stvoriti tradiciju. Već sad njih petnaestak itekako su dobro polazište za prvi zadarski hokejaški klub!