Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

IN MEMORIAM JOSO MAGAŠ Cijeli svoj životni vijek vezao je uz Tankersku plovidbu

02.01.2017. 23:00
IN MEMORIAM JOSO MAGAŠ Cijeli svoj životni vijek vezao  je uz Tankersku plovidbu


U Zadru je preminuo nekadašnji direktor, dugogodišnji djelatnik Tankerske plovidbe i hrvatski branitelj Josip Magaš  (76).
Josip Magaš rodio se 2. svibnja 1941. u Vinjercu, a cijeli svoj životni vijek vezao je uz Tankersku plovidbu u kojoj je prije njega službovao i njegov otac, a kasnije i njegov sin Lucijan. Pomorsku školu završio 1961. u  Zadru. Godinu dana kasnije, zaposlio se kao kadet u Tankerskoj plovidbi  gdje je nastavio ploviti, ali i školovati se. Višu pomorsku školu u Rijeci završio je 1967. stekavši zvanje inženjer pomorskog prometa. Karijeru je  nastavio u kadrovskom sektoru Tankerske plovidbe te 1981. postaje direktor sektora. Neko vrijeme je boravio u Londonu na usavršavanju u  području međunarodnog brodarstva, a 1987. postaje diplomirani  inženjer pomorskog prometa završivši Pomorski fakultet u Rijeci. Savjetnikom generalnog direktora postaje 1997. sve do 2003. godine, kada postaje predsjednik uprave Tankerske plovidbe zamijenivši na tom mjestu  Stanka Banića. U mirovinu je otišao 2004. godine.
No, možda najpoznatija njegova životna epizoda veže se za Domovinski rat, u kojem sudjeluje od 1991. Josip Magaš bio je zapovjednik Masleničkog bataljuna. Bila je to postrojba sastavljena pretežito od hrvatskih  branitelja, žitelja naselja zapadno od Masleničkog ždrila. Veliku ulogu u  financiranju i opremanju ove postrojbe hrvatske vojske imala je upravo  Tankerska plovidba, a Josip Magaš je postavljen za zapovjednika zbog iskustva pričuvnog časnika. Uskoro, Maslenički bataljun, a kasnije bojna,  prerastaju u jednu od najboljih pričuvnih postrojbi zadarskog kraja koja  se posebno istaknula u zaustavljanju prodora neprijateljskih postrojbi  nakon pada Novigrada i Pridrage na prijelazu 1991./’92.
 Josip Magaš, kao prvi čovjek Tankerske plovidbe koja je bila i vlasnik  Zadarskog lista, podržavao je opstanak i napredak lista. Posljednji ispraćaj Josipa Magaša bit će danas, 4. siječnja 2017., u 14 na Gradskom  groblju u Zadru.