Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pet benkovačkih projekata

Autor:

02.02.2009. 23:00
Pet benkovačkih projekata

Foto: Adam VIDAS



Gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo potpisali su jučer u gradskoj vijećnici Grada Benkovca ugovor o zajedničkom financiranju pet projekata. Ukupna vrijednost svih projekata je 5,2 milijuna, Fond ih sufinancira s oko 4,1 milijuna kuna, a Grad Benkovac ostalo.
– Radi se o projektima rekonstrukcije javne rasvjete, sanaciji dva divlja odlagališta, zaštite okoliša putem kupnja kanti, kontejnera, press kontejnera. Jedan projekt se odnos na razvoj seoskog turizma i graditeljskog nasljeđa Ravnih kotara u sklopu kojeg će se asfaltirati cesta do vidikovca Kamenjak u PP Vransko jezero, rekao je Gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić.
Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Viko Mladineo kazao je kako Fond sufinancira dvanaest projekata na području Grada Benkovca s 15,1 milijuna bespovratnih sredstava, od čega je već isplaćeno 10,5 milijuna kuna:
– Fond realizira 149 projekata na području Zadarske županije za koje je odobreno 400 milijuna kuna. Pridodaju li se tome sredstava isplaćena za gospodarenje posebnim kategorijama Fond je ukupno odobrio 600 milijuna kuna, od čega je već isplaćeno 394 milijuna kuna.
Jučerašnjem potpisivanju u Benkovcu prisustvovali su i saborski zastupnici Branko Kutija i Ivo Grbić te dogradonačelnik Benkovca Željko Katuša.


 POČINJE SKUPLJANJE NAJLONSKIH VREĆICA


Do 15. veljače stanovnici Zadarske županije će dobiti posebne vrećice za skupljanje ostalog polimernog otpada, odnosno najlonskih vrećica i plastičnih boca, kako je najavio direktor Fonda Vinko Mladineo:
– Otpad će se odvoziti dva puta mjesečno na područje općine Gračac gdje je tvrtka Eko Velebit već montirala potrebnu tehnologiju. Zadarska županija tako postaje prva u Hrvatskoj koja se uključuje u sustav gospodarenje otpadom koji imaju visoko razvijene europske zemlje.
Mladineo ja kazao kako se u Hrvatskoj skuplja 100 posto ambalažnog otpada i to najviše zahvaljujući suportu građana koji su shvatiti vrijednost otpada:
– Naši dosadašnji učitelji Šveđani, koji sakupljaju 90 posto ambalažnog otpada, postali su naši učenici, kaže Mladineo.




 GRBIĆ: ZADARSKA ŽUPANIJA ISPRED VREMENA


Sanirani divlji deponiji, uklanjanje otrova (bazena s lužinom) kod Obrovca, rasvjeta na Pozdravu suncu, neki su od projekata koji su sufinancirani sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koje je jučer naveo bivši zadarski župan, a sada saborski zastupnik Ivo Grbić:
– Zadarska županija je bila uvijek korak ispred vremena sa svojim projektima i upravo zbog toga smo uspijevali na složenim natječajima koje je Fond raspisivao.