Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Likovno natjecanje na temu Vranskog jezera

Autor: Ivan Stagličić

02.02.2010. 23:00
Likovno natjecanje na temu Vranskog jezera


Ovogodišnji Svjetski dan močvarnih staništa održava se pod geslom – briga o močvarnim staništima odgovor je na klimatske promjene. Ujedno, ova godina je i od UN-a proglašena godinom biološke raznolikosti čime je također dan posebni naglasak na obilježavanje ovakvih i sličnih datuma širom svijeta
Drugi dan mjeseca veljače, već se trideset i devet godina obilježava kao Svjetski dan močvarnih staništa. Tada je u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarnim staništima koja predstavlja temeljni dokument i najvažniji međunarodni sporazum o zaštiti močvarnih staništa. Potpisalo ju je više od 150 zemalja, među kojima i Hrvatska. Time su se zemlje članice obvezale štititi i promicati močvarna staništa na svom teritoriju, ali i prijaviti najmanje jedno močvarno stanište od iznimne vrijednosti na Ramsarski popis. Na tom popisu se trenutačno nalaze Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Crna mlaka i delta Neretve.
– Vransko jezero površinom je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj i uz deltu Neretve jedino veće močvarno područje u priobalnom dijelu zemlje. Ono je ostatak nekadašnjeg mnogo većeg Vranskog blata koje je dijelom isušeno melioracijom, a dijelom prokopavanjem kanala Prosika. Na sjeverozapadnom dijelu jezera nalazi se veliki tršćak koji je zbog svog značaja za ptice još 1983. godine proglašen Ornitološkim rezervatom. Cijelo jezero je 1999. godine proglašeno parkom prirode. Vransko jezero predstavlja jedno od najznačajnijih područja za populacije životinja ovisnih o vodi; ptica močvarica, vodozemaca, kukaca. Neke globalno ugrožene vrste ptica močvarica poput raznih vrsta čaplji ili malog vranca na Vranskom jezeru nalaze jedno od posljednjih mjesta za život, gniježđenje i podizanje mladih. Vransko jezero ispunjava sve uvjete za uvrštenje na Ramsarski popis te će, čim se urede pravne i zakonodavne mjere, biti predloženo za upis, saznali smo od dipl. ing. biol. Ivane Zubak, stručne suradnice u JU Park prirode Vransko jezero.
Ovogodišnji Svjetski dan močvarnih staništa održava se pod geslom – briga o močvarnim staništima odgovor je na klimatske promjene. Ujedno, ova godina je i od UN-a proglašena godinom biološke raznolikosti čime je također dan posebni naglasak na obilježavanje ovakvih i sličnih datuma širom svijeta. I u Hrvatskoj su se državne institucije, udruge, jedinice lokalne samouprave i građani uključili u aktivnosti vezane uz močvarna staništa i njegove stanovnike.
U Parku prirode Vransko jezero ovim povodom organizirano je likovno natjecanje za učenike osnovnih škola s područja općina i gradova koja okružuju Vransko jezero. Teme za risanje i slikanje su bile močvarna staništa, Vransko jezero i bioraznolikost.


Pobjednici natjecanja


U uzrastu prvog do četvrtog razreda prvo mjesto osvojio je Marin Gladović (Područna škola Radašinovci), drugo mjesto Petra Rakić (Područna škola Radašinovci), a 3. mjesto dijele Klara Vendl (Osnovna škola Pirovac) i Hrvoj Jakovac (Područna škola Radašinovci)
Za uzrast od petog do osmog razreda, kao najbolji je ocijenjen rad Adriana Jelovčić (Osnovna škola Tisno), druga je Doris Lokin (Osnovna škola Pakoštane), a 3. mjesto dijele Marija Pelaić i Mate Morić (Osnovna škola Stankovci)
Nagradu za skupni rad dobili su učenici 6. razreda Osnovne škole Biograd n/m i učenici 6. razreda Osnovne škole Polača.
Svi su pobjednici nagrađeni prigodnim darovima, a organizirat će im se i izlet u Park prirode Vransko jezero.