Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Policija istražuje slučaj mrtvorođenčeta

Autor: Suzana Bandić

02.02.2010. 23:00
Policija istražuje slučaj mrtvorođenčeta


– CTG aparat pokazivao je uredne otkucaje srca u ponoć i 30 minuta. Pregled je ponovljen u 2.30 sati, a potom i ultrazvuk kojim je utvrđeno da dijete ne daje znakove života. Moguće je da je aparat dva sata ranije snimio otkucaje srca majke, no to sve tek treba utvrditi, kazao je Branko Dukić
Nakon što je obitelj 25-godišnje rodilje A. M. prijavila sumnju u liječničku pogrešku, zadarska policija je jučer ujutro započela istragu u rodilištu Opće bolnice u Zadru u slučaju mrtvorođenčeta koje je preminulo netom prije poroda u majčinoj utrobi. S obzirom da joj se bližio termin poroda, žena kojoj je to treća trudnoća po redu, svega nekoliko dana ranije bila je na liječničkom pregledu, nakon kojega je s urednim nalazima otpuštena kući. U utorak, pola sata nakon ponoći, primljena je na Odjel zadarske ginekologije s kontrakcijama te je otpremljena u rađaonicu gdje joj je odmah napravljen i pregled CTG uređajem.
– CTG aparat pokazivao je uredne otkucaje srca u ponoć i 30. Pregled je ponovljen u 2.30 sati, a potom zbog dodatne sigurnosti i ultrazvuk kojim je utvrđeno da dijete ne daje znakove života. Moguće je da je aparat dva sata ranije snimio otkucaje srca majke, no to sve tek treba utvrditi istragom koja je u tijeku, kazao je Branko Dukić, šef zadarske ginekologije, na kojoj se ovih dana očekuje i inspekcija Ministarstva zdravstva.
Prema Dukićevim riječima, nakon pregleda kojim je utvrđeno da beba ne daje znakove života, majka je odmah obaviještena o svemu, a na njezin zahtjev potom joj je obavljen porod carskim rezom.
– Žao mi je obitelji, ali ne možemo prejudicirati stvari prije no što bude okončana istraga koja je u tijeku te gotovi nalazi obdukcije na tijelu djeteta, pojasnio je Dukić.
Policijski inspektori prve obavijesne razgovore i izvide na Odjelu ginekologije obavili su jučer ujutro, no nisu nam poznati rezultati istrage s obzirom da nisu željeli davati nikakve izjave za javnost.
O slučaju mrtvorođenčeta jučer se ni Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice, nije želio službeno očitovati već je tek kratko komentirao kako, prema prvim informacijama kojima raspolaže, smatra da su liječnici napravili sve u skladu s pravilima struke.
– Dok se ne provede obdukcija kojom će se precizno utvrditi uzrok smrti djeteta ne želimo ništa komentirati. Nažalost, to se događa, a uzroci smrti mogu biti različiti – kazao je Nakić, dodajući kako se u zadarskoj bolnici prosječno na tisuću rođene djece bilježi pet smrtnih slučajeva što je u okvirima smrtnosti novorođenčadi i u najrazvijenijim zemljama svijeta.


Obitelj ne želi prejudicirati stvari


Obitelj rodilje koja je posumnjala da je riječ o liječničkoj pogrešci jer je njezina trudnoća cijelo vrijeme bila uredna, a dijete bilo živo po prijemu na Odjel ginekologije, jučer nije željela razgovarati s novinarima.
– Ne želimo prejudicirati stvari niti ikoga unaprijed optuživati za bilo što. Isto tako, ne želimo se ni eksponirati u medijima – kazao je otac mrtvorođenčeta kojega smo jučer zajedno s njegovim ocem susreli ispred Odjela ginekologije.