Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pomoć tražila samo zadruga “Maslina i vino”

Autor: Boris Kupčak

02.02.2010. 23:00
Pomoć tražila samo zadruga “Maslina i vino”

Foto: Adam VIDAS



Ukoliko se u općinama i gradovima Ravnih kotara pogođenim nevremenom ne osnuju povjerenstva koja će štetu i procijeniti te se Županiji ne uputi zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode, poljoprivrednici neće dobiti niti onaj minimum kako bi lakše prebrodili štete uzrokovane ledom
Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarne nepogode jučer nije izašlo na teren kako bi se utvrdila šteta jer im još nije stigao zahtjev od općina i gradova koji su pretrpjeli štete uslijed prošlotjednog nevremena. Naime, najgore su prošli maslinari, kao i ostali poljoprivrednici na području Benkovca i općine Polača koji su tražili proglašenje elementarne nepogode. Prema procjenama stručnjaka stanje nije alarmantno, a šteta se kreće između pet i deset posto. Renata Kapitanović, stručna savjetnica Ureda župana kazala nam je kako će Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarne nepogode na teren izaći po zaprimanju službenog zahtjeva te službenog proglašenja elementarne nepogode.
– Županijsko povjerenstvo ne izlazi na teren u smislu da vrši procjenu već samo objedinjuje izvješća (procjene o nastaloj šteti u brojkama) Općinskog povjerenstva, povjerenstava zasnovanih od strane pravnih osoba i šalje to Državnom povjerenstvu kao objedinjeno izvješće. Župan na temelju prve procjene i ukoliko po Metodologiji postoji uvjet za to proglašava elementarnu nepogodu. Županijsko povjerenstvo samo utvrđuje nastalu štetu, ne procjenjuje je, kazala je Kapitanović te dodala kako članove Povjerenstva čine djelatnici Upravnog odjela za gospodarstvo, Upravnog odjela za razvoj i infrastrukturu, Upravnog odjela za poljoprivredu, Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije te Zavoda za prostorno planiranje Zadarske županije.
Ukoliko se u općinama i gradovima Ravnih kotara pogođenim nevremenom ne osnuju povjerenstva koja će štetu i procijeniti te se Županiji ne uputi zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode, poljoprivrednici neće dobiti niti onaj minimum kako bi lakše prebrodili štete uzrokovane ledom. Do sada je u županiju stigao samo jedan zahtjev za nadoknadu štete.
– Za sada je Županijsko povjerenstvo donijelo Rješenje o imenovanju članova Povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode na imovini Poljoprivredne zadruge “Maslina i vino” Polača na temelju zahtjeva za pomoć od strane navedene poljoprivredne zadruge, kazala nam je Kapitanović.