Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Italija u modernom svjetlu

02.02.2012. 23:00
Italija u modernom svjetlu


Revija talijanskog filma počela je sinoć u Arsenalu prikazivanjem filma “I vicere”. Konzulat Talijanske Republike u RH u Splitu u suradnji sa Zajednicom Talijana u Zadru i klubom Arsenal organizira reviju pod nazivom Parliamo italiano (Pričajmo talijanski) tijekom koje će se prikazati sedam filmova. Filmske večeri otvorila je talijanska konzulica u Splitu Paola Cogliandro, napomenuvši kako ne zna hrvatski, ali uči.
– Cilj je ove revije prezentirati Italiju u drugačijem svjetlu, modernu Italiju. Dakle, ne Italiju renesanse, već u suvremenom svjetlu, sa svim njenim manama i krizama kroz koje prolazi. Najbolji način da se upoznajemo je i ovaj način, kazala je Paola Cogliandro.
Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana u Zadru, izrazila je nadu kako će talijanska konzulica i dalje dolaziti u Zadar, a zadarski dogradonačelnik joj je poželio dobrodošlicu, te zahvalio na prilici da se Italiju upozna i na ovaj način.
– Svima nama u Zadru i Dalmaciji je bliska talijanska kultura. Mislim da ćemo svi zajedno uživati kroz ova dva mjeseca, kazao je Grgurović.
U sljedećim tjednima vidjet ćemo filmove “Un giorno perfetto”, “Matrimoni e altri disastri”, “La febbre”, “Scontro di civilta per un ascensore a Piazza Vittorio” i “Una sconfinata giovinezza”.