Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kad će Poliklinika? Grad čeka novu procjenu vještaka

02.02.2012. 23:00
Kad će Poliklinika? Grad čeka novu procjenu vještaka


Grad Zadar se u međuvremenu žalio na procjenu Ureda državne uprave Zadar kojom je dužan Šariću isplatiti više od 5,5 milijuna kuna i dobio je njeno poništenje, no očekuje se da bi nova procjena mogla biti slična prvoj


Gradnja zadarske Poliklinike još je jednom ušla u slijepu ulicu. Samodoprinos, prekid radova zbog rata, nastavak radova deset godina nakon završetka rata, ponovni prestanak radova zbog “muljaže” oko projekta te posljednje dvojbe oko neraščišćenih računa s nekadašnjim vlasnikom zemljišta Živkom Šarićem, koji potražuje više od 5,5 milijuna kuna naknade, etape su u mukotrpnom građenju ovog zdravstvenog objekta, u kojem se Zadrani, kako se sada čini, još neko vrijeme neće liječiti.
Pitanja koja se nameću od početka gradnje su zašto Poliklinika nije izgrađena još prije rata, kada je samodoprinosom za nju osiguran novac i na vrijeme uređen prostor. Zašto se nije dovršila kada su, nakon rata, za nju osigurani izvanproračunski i strogo kontrolirani izvori financiranja. Ili – kako se uopće mogla ishoditi građevinska dozvola ako nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi?
U procjenu ušao i spaljeni Putnik?
Tajnu stanja u prostoru čuva građevinska dozvola, točnije rečeno lokacijska dozvola koja se nalazi u Državnom arhivu, jer se svi dokumenti Grada Zadra nakon 10 godina čuvanja predaju tamo. Iz obuhvata lokacijske dozvole može se vidjeti je li projekt obuhvaćao i Šarićevu gostionicu Putnik. Po logici stvari nije, budući da je gostionica radila sve do početka rata i nije bila srušena zbog potrebe gradnje Poliklinike. Nešto kasnije zapaljena je, u ratnim okolnostima, ali je i ona ušla u procjenu, pa je zemljište procijenjeno na 420 eura/m2.
 Naš izvor, koji je bio uključen u gradnju zadarske Poliklinike, a koji je želio ostati anoniman, rekao je da su svi vlasnici oduzetog zemljišta u obuhvatu Poliklinike isplaćeni, ali po smiješno niskim cijenama. Iako je teško napraviti konverziju s današnjim vremenom, cijena po kojoj se zemlja oduzimala bila je otprilike 10 do 15 kn/m2. Oni kojima su tadašnje prilike poznate kažu da Šarić najvjerojatnije nije pristao na tako malu cijenu te nije uzeo ponuđeni novac.
Poništenje procjene
Grad Zadar se u međuvremenu žalio na procjenu Ureda državne uprave Zadar i njenog pravnika Branka Dupora te je dobio poništenje procjene sudskog vještaka. U rješenju se kaže da u procjeni treba odvojiti gostionicu i zemljište. Međutim, moguće je da će ponovna procjena biti slična ovoj, jer je nedaleko od Šarićevog zemljišta Grad Zadar za gradnju budućeg hotela prodao zemljište bivšeg Šipada jednoj od tvrtki Mladena Ninčevića za 460 eura za metar četvorni.
U međuvremenu, gradski bi oci mogli zaraditi koju kunu, prodajući ulaznice za posjet građevini koja će se, po sadašnjem stanju stvari, sigurno graditi barem koliko i Gaudijeva bazilika “La Sagrada Familia” u Barceloni. Ulaz u ovu, još uvijek neizgrađenu crkvu, Katalonci naplaćuju 12 eura.


 GRADITI SE MOGLO ČIM BI SE DONIJELA ODLUKA O DEPOSEDIRANJU




– Dozvola se prije rata mogla ishoditi i bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, ističe arhitekt i urbanist Željko Predovan.
– Uzmimo, primjerice, obližnji do danas neizgrađeni hotel Maričić, koji je izgrađen na nacionaliziranom zemljištu. Zaključkom Izvršnog vijeća Skupštine Općine Zadar kojim se deposediraju vlasnici zemljišta, odmah se mogao dobiti vlasnički list, što je onda bila uobičajena praksa i sve se vrlo brzo rješavalo u zemljišnim knjigama. Štoviše, bilo je dovoljno priložiti dokument kojim se jedna strana obvezuje da će drugoj u budućnosti isplatiti naknadu za zemljište (neka vrsta predugovora), pa se odmah moglo ishoditi građevinsku dozvolu. Na taj način je izgrađen cijeli Bili brig, a posljedica je da i dan danas u zemljišnim knjigama imamo stanje da je neko zemljište proglašeno društvenim vlasništvom, iako takva vrsta vlasništva pravno ne postoji, rekao nam je Predovan, koji je dugi niz godina radio u Upravi.