Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ljubitelji životinja pokušali osloboditi tune iz uzgajališta

02.02.2012. 23:00
Ljubitelji životinja pokušali osloboditi tune iz uzgajališta


Nakon što su vlasnici tvrtke Kali Tuna policiji prijavili da im je nepoznata osoba pokušala pustiti tune iz kaveza, na internetskim stranicama djelo su priznali aktivisti udruge za zaštitu životinja Animal Liberation Front


Vlasnici tvrtke Kali Tuna s otoka Ugljana prijavili su policiji nepoznatog počinitelja koji im je krajem siječnja otvorio kaveze u uzgajalištu i pokidao konope.
– Prijava je zaprimljena 27. siječnja, ali riba je ostala u kavezima tako da nema štete – rekli su nam u zadarskoj policiji napomenuvši da je u pokušaju puštanja riba iz kaveza oštećeno tek nekoliko konopa. Cijeli slučaj ne bi bio vrijedan pažnje da počinitelji nisu ostavili svoj potpis na učinjeno. Riječ je o članovima radikalne svjetske udruge za zaštitu životinja Animal Liberation Front koji su cijeli svoj pothvat opisali na internetskoj stranici foruma Planet ocean alliance pod naslovom „Activists sabotage Bluefin Tuna cages off the Croatian Coast”.
U tekstu koji je na forum postavio anonimni autor opisano je kako se sve dogodilo na otoku Ugljanu smještenom u hrvatskom moru gdje se nalaze najdestruktivnije ribarske kompanije u Europi.
– U noći 27. siječnja ALF-ovi aktivisti posjetili su uzgajalište tuna tvrtke Kali Tuna gdje su potom u vrlo zahtjevnim uvjetima i po hladnoći prerezali konope i otvorili kaveze kako bi ribe mogle isplivati van, na slobodu – napisali su aktivisti na forumu navodeći kako ne znaju koliko se riba spasilo jer je bila noć. Osim ove akcije isti je autor naveo da su isti aktivisti zadali udarac i malteškim uzgajivačima tune prošlog ljeta i prouzročili im oko 100.000 eura štete oslobodivši točno neutvrđen broj riba.
– ALF će pojačati napore u borbi protiv ove sramotne i nemilosrdne industrije. Bilo koja tvrtka ili aktivnost odgovorna za kritično stanje ove veličanstvene životinjske vrste na našem je popisu – upozoravaju aktivisti ALF-a uz već prepoznatljiv pozdrav “Dok svaki kavez ne bude prazan”.
– Nemamo nikakvih saznanja o tome da su se aktivisti neke Udruge sami javili i identificirali kao počinitelji ovog događaja, ali istraga cijelog slučaja je još u tijeku – rečeno je u PU zadarskoj.