Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vatrogasci na usluzi u ozbiljnim situacijama i bizarnim nevoljama

02.02.2012. 23:00
Vatrogasci na usluzi u ozbiljnim situacijama i bizarnim nevoljama


– Mi smo jedina služba koja ima opremu i ljudstvo za intervencije na terenu bilo da je riječ o požarima, poplavama, prometnim nesrećama ili spašavanju – kaže Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik, napominjući kako su njihove usluge građanima još i besplatne
Iako se vatrogasce obično povezuje s požarima i vatrom, spektar njihovog djelovanja zaista je širok. Oni pomažu građanima u nevolji, bilo da je riječ o teškim prometnim nesrećama ili bizarnim situacijama u kojima se građani ili njihovi kućni ljubimci nađu.
– Mi smo jedina služba koja ima opremu i ljudstvo za intervencije na terenu bilo da je riječ o požarima, poplavama, prometnim nesrećama ili spašavanju. Upravo zato smo nedavno i imali neke nesuglasice s DUZS-om i inzistirali da na čelo te službe dođe čovjek iz naša struke – kaže Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik, napominjući kako su njihove usluge građanima još i besplatne.
U prilog tezi da su nerijetko vatrogasci jedina služba koja građanima u nevolji može pomoći, Šoša je naveo dvije intervencije kada je osobama trebalo ukloniti prsten s ruke zbog oticanja. Liječnici, a niti zlatari dvjema spomenutim gospođama nisu mogli pomoći jer je bila riječ o prstenju od titana pa su i za tu intervenciju pozvani vatrogasci koji u svojoj opremi imaju i škare za rezanje i najčvršćih vrsta metala. Sličnu intervenciju imali su i prošlo ljeto kada je osoba ozlijeđena podvodnom puškom, a zahvaljujući njihovoj brzoj i stručnoj pomoći ljetos je u Benkovcu spašena djevojčica koja se zaglavila među dvjema granama na stablu.
A u nizu intervencija koje su zadarski vatrogasci imali posljednjih mjesec dana bilo je i nekoliko zbog zaglavljivanja osoba u liftovima, u nekoliko navrata na teren su izlazili jer je trebalo otvoriti vrata stanova, a početkom tjedna intervenirali su i u zadarskoj Gimnaziji Jurja Barakovića jer se jednom učeniku zaglavio prst u aparatu za tople napitke. Kako je gimnazijalac sam pojasnio na Facebooku, nezgoda se dogodila kada je stisnuo gumb za povrat novca koji mu je prešao preko nokta i zaglavio prst. Kako nitko u njegovoj blizini nije imao odvijač, niti neki sličan, oštar predmet, nije bilo drugoga nego nazvati broj 193 i zatražiti pomoć.
Isti dan djelatnici JVP Zadar pozvani su i zbog stabla koje se srušilo u Jazinama, a iz Stolnotenisačkog kluba zamolili su ih da im zatvore prozore na dvorani što su vatrogasci uz pomoć ljestava i učinili.