Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rodić: Sud je promašio stan i deložirao krivu osobu

Autor: Suzana Bandić

02.02.2013. 23:00
Rodić: Sud je promašio stan i deložirao krivu osobu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Smiljan Rodić deložiran je iz stana za koji mu sud ne osporava vlasništvo temeljem tužbe Tomislava i Vinke Marić zbog smetanja posjeda. Rodić tvrdi da je riječ o krivom stanu, no ipak je iseljen


Zadarski Općinski sud je uz asistenciju policije prošli tjedan proveo deložaciju u Pakoštanima na način da su deložirali krivu osobu i još uz to promašili i stan – tvrdi Smiljan Rodić, donedavni vlasnik apartmana površine od 35 metara četvornih u Pakoštanima. Rodić je nam je ispričao da je prije nekoliko godina apartman kupio od Ive Kramarića koji ga je u stan uveo i predao mu ključ. Nakon mjesec i pol njemu se, kaže, javio Tomislav Marić tvrdeći da je on vlasnik stana te da su u tom stanu ujedno i ostale njegove stvari.
Smetao posjed drugoj osobi u svom stanu
– To nije istina. Ja sam ušao u prazan stan i namjestio ga. Marić je tvrdio da je stan njegov, ali ja sam imao urednu dokumentaciju. Uskoro je stigao sudski poziv koji me nije previše zabrinjavao jer sam smatrao kako mi nitko ništa ne može jer imam sve papire, međutim, pokazalo se kako nisam u pravu. Sudac Igor Berghaus iz Biograda donio je nepravomoćnu presudu u korist Marića, a pri tom je naveo da nije sporno kako sam ja vlasnik. Osim toga, on ničim nije dokazao tvrdnju da sam ja nasilno ušao u taj stan – kaže Rodić dodajući kako je potom Županijski sud u Zadru rješenje u cijelosti samo potvrdio uz obrazloženje kako se u žalbi ne mogu navboditi novi detalji.
– Ti novi detalji odnosili su se na činjenice koje sam u žalbi naveo. U rješenju se, naime, navodilo da je riječ o stanu 22, a moj stan je broj 23. Također, u opisu stoji kako je to stan na drugom katu, prva vrata lijevo dok je moj stan drugi s lijeve strane, a prvi je već u posjedu Marićevih. Osim navedenog ima tu još cijeli niz nepravilnosti ali je sud stao na njihovu stranu – tvrdi Rodić dodavši kako je sporni apartman on darovnim ugovorom još u listopadu prebacio na suprugu. Učinio je to, kaže, stoga što je apartman financirao njegov punac, pa je sve zajedno poljuljalo i njihove bračne odnose.
– Na dan deložacije u stanu su bili moja supruga i moj rođak. Policiju nije zanimao darovni ugovor, niti tko su oni već su ih samo iznijeli vani nakon čega mi je supruzi pozlilo. Borio sam se za ovu državu ali nisam nikad niti sanjao da bi itko u toj državi mogao doživjeti ovakvo što – ogorčen je Rodić koji pojašnjava da u jednom od rješenja stoji i naznaka kako je on 2010. godine predao dragovoljno apartman u posjed Mariću. Dodaje kako je takvo što suludo jer proizlazi da je ključ svog apartmana dao nekom drugome, pa onda u isti taj apartman provalio i uselio nakon toga.
Što se zaista odigralo prošli tjedan u Pakoštanima upitali smo na zadarskom Općinskom sudu čijim nalogom je deložacija provedena te dobili odgovor u kojem stoji kako je još 2008. godine donesena presuda u parničnom postupku kojom je utvrđeno da je Smiljan Rodić smetao posjed na stanu br. 22 i da je dužan iz njega iseliti.
Sud nije utvrđivao vlasništvo već smetanje posjeda
– Nakon pravomoćnosti te odluke, Tomislav i Vinka Marić su prijedlogom za ovrhu radi iseljenja tražili predaju predmetnoga stana u posjed. Na to rješenje Smiljan Rodić se žalio, ali je odlukom Županijskog suda ta žalba odbijena, potvrđeno rješenje o ovrsi i ovrha provedena, odnosno Smiljan Rodić je deložiran, a u posjed stana je stupio Tomislav Marić – pojašnjava Katarina Zdunić, viša sudska savjetnica i glasnogovornica Općinskog suda u Zadru napominjući kako ovdje nije bilo riječi o vlasničkim parnicama, već o parnicama zbog smetanja posjeda.
– Također, nemam saznanja ni da bi eventualno bilo riječi o stanu broj 23, jer je u navedenim postupcima riječ o stanu br. 22. Činjenica da je Smiljan Rodić stan darovao supruzi nije bila od utjecaja na predmetnu ovrhu. Naime, u konkretnom slučaju, kao što je i naprijed navedeno, provedeno je ovršno rješenje ovoga suda doneseno temeljem pravomoćne ovosudne presude donesene u postupku zbog smetanja posjeda – kaže Zdunić no Rodić i dalje tvrdi kako je riječ o nepravednoj deložaciji najavljujući kako će pravdu potražiti na Vrhovnom sudu, pa i Strausburgu ako zatreba.