Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Muzej sve bliži Biograđanima

02.02.2014. 23:00
Muzej sve bliži Biograđanima


Noć muzeja 2014. u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru oborila je dosadašnji rekord po posjetiteljima kojih je bilo oko 900. Izuzetno veliki rezultat, ako se izuzmu posjetitelji iz okruženja u Zavičajni muzej je zasigurno došao svaki šesti ili sedmi žitelj gradića od 5.600 stanovnika.
– Raznim aktivnostima u Noći muzeja potiče se na prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija koje povezuju ljude s globalnim izvorima informacija te idejama i stvaralaštvom za kojim tragaju. To su građani Biograda na Moru i okolnih mjesta itekako prepoznali, istaknuo je Draženko Samardžić, ravnatelj biogradskog Zavičajnog muzeja.
U sklopu petostosatnog raznovrsnog, nadasve zanimljivog i dinamičnog programa održan je, kao rijetko gdje i bogat domjenak.
– Noć muzeja je sjajna akcija i prilika građanima da se potpuno posvete kulturi i svojevrsnom povratku u prošlost biogradskog kraja a pritom uz čašicu razgovora provedu i ugodnu noć, kazao je Samardžić.
U nazočnosti gradonačelnika Ivana Kneza sa suradnicima, brojnih društveno-političkih djelatnika, uglednika i posjetitelja svih uzrasta, sveobuhvatna manifestacija je započela otvaranjem Noći mjeseca i izložbe slika Lijepom našom slikarice Marije Balen koju je prigodnim slovom otvorila dopredsjednica Gradskog vijeća Slavica Jeličić.
– Svakako treba istaknuti kako je ova izložba, koja traje sve do 28. ožujka, humanitarnog karaktera, dio prihoda od izložbe odlazi Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama Osmijeh iz Biograda na Moru, naglasila je Jeličić.
Stoga još uvijek stignete obaviti razgledanje, odabrati i eventualno ukrasiti svoj dom ili nekom darovati neku od slika Marije Balen.
– Riječ je o 35 samostalnoj izložbi na kojoj su izložene 22 slike u tehnici ulje na platnu i akril, kazala je autorica Balen koja živi na relaciji Zagreb – Sv. Filip i Jakov.
U kulturno-umjetničkom programu je sudjelovao KUU Maslina iz Turnja te Rada Vrančić iz Biograda i Nataša Burmeta iz Neviđana na otoku Pašmanu.