Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kneževa palača Zadranima vrata otvara 10. veljače

02.02.2017. 23:00
Kneževa palača Zadranima vrata otvara 10. veljače


Preuređena Kneževa palača konačno otvara svoja vrata. Svečani program otvorenja održat će se 10. veljače, a počinje u kasnim poslijepodnevnim satima. Nakon dugog procesa i turbulentnih događanja, kako je rekao pročelnik grada Zadra za EU fondove Šime Erlić,  slijedi otvorenje s nizom događanja.
– Program otvorenja je svojevrsna fešta od kulture, a počinje u 17.30 promenadnim koncertom Gradske glazbe Zadar od gradskog mosta do Foruma. U HNK-u Zadar i Gradskoj loži imat ćemo polusatne koncerte, od 18 do 18.30 i od 19 do 19.30, a nastupit će Gudački kvartet Zadarskog komornog orkestra i Glazbena škola Blagoje Bersa u HNK Zadar, odnosno HPGD Zoranić i Zadarski plesni ansambl u Gradskoj loži. Naši građani moći će šetati između ova dva prostora i uživati u glazbi. Htjeli smo da ovo bude proslava ne samo Kneževe palače, već i cijelog Poluotoka. Kao što vidite sudjelovat će sve institucije i društva koja su prije djelovala u ovom prostoru, rekao je Erlić.
 Gradska glazba održat će promenadni koncert i od Foruma do Kneževe palače, a potom u 20 sati slijedi svečano otvorenje uz koncert HPGD Zoranić i Wind Sextet Jazzistra.
Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar po čijom je upravom Kneževa palača, najavila je bogat program kroz deset prvih dana, ali i za bližu budućnost. U izložbenim dvoranama u prizemlju bit će postavljena izložba “Kabineti čuda”.
– U namjeri da u novootvorenom izložbenom prostoru Kneževe palače predstavimo građu četiriju odjela Narodnog muzeja poigrali smo se s vlastitim očekivanjima i očekivanjima posjetitelja te na prvoj izložbi u Kneževoj palači izložili predmete prirodoslovlja, etnologije, kulturne povijesti i likovne umjetnosti zajedno, stavljajući ih tako u novi kontekst neuobičajenih, “čudnih” odnosa. Ovo je priča kustosa Narodnog muzeja ispričana kroz “kabinete čuda”, što nas je odvelo duboko u prošlost, u prapočetke muzeja, najavila je Peroš dodavši kako će na prvom katu u šest dvorana biti smješten stalni postav.
– Pred posjetiteljima Kneževe palače nalazi se šest salonskih priča, koje govore o šest povijesnih razdoblja ovoga grada. To su tragovi, segmenti, kamenčići povijesnog mozaika grada Zadra. Uz stalni izložbeni postav na prvom katu bit će postavljeno 14 monitora na kojima bismo predstavili bogatu nacionalnu baštinu koju posjeduje HRT, istaknula je ravnateljica NMZ-a najavljujući edukativne radionice “Priče prošlosti”, “Mali kabineti čuda” i “Prezentacije izrade filigranskog nakita”. Organizirat će se i igraonica, kao i stručna vodstva uz izložbe. U maloj izložbenoj dvorani priredit će se projekcija filma “Zadar nije za dar”.
Koncertni ured Zadar za dan otvorenja priredio je luminoakustičku instalaciju “Lighterature Reading” i interaktivnu zvučnu instalaciju “Grad zvuk”. Autori su dvojac naziva Lightune.G.
Ravnateljica Ureda Dina Bušić najavila i programe koji će se održati u desetodnevnom slavlju povratka u Kneževu palaču. Na prvom mjestu tu je koncert Zadarskog komornog orkestra pod nazivom “Povratak u gnijezdo”.
– Tamo su djelovali još od 19. stoljeća kad su se zvali Societa filharmonica, a Pavle Dešpalj mi je nedavno otkrio kako je nakon rata čak neko vrijeme i živio u Kneževoj palači. U Koncertnoj dvorani braće Bersa, kako su je još 1971. nazvali djelatnici Glazbene škole u dogovoru s Gradom, 15. veljače predstavit će se monografija 70 godina Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar, te će se održati koncert sadašnjih i bivših učenika i nastavnika škole, istaknula je Bušić najavivši ujedno predavanje muzikologinje Nade Bezić i promociju CD-a “Blagoje Bersa: za klavir”. Povratnički koncert u Kneževu palaču održat će HPGD Zoranić pod vodstvom Tomislava Košte, a Zadarski plesni ansambl će izvesti performans “Večeras plešemo”. Iako je ansambl osnovan nakon razaranja Kneževe palače, svojevrsni je sljednik djelovanja baletnog odjela Glazbene škole Blagoje Bersa.