Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na presudu Svirčiću svi će se žaliti

02.02.2017. 23:00
Na presudu Svirčiću svi će se žaliti


Zlatko Svirčić (57), zadarski autoprijevoznik koji je prije dvije godine na zadarskom predjelu Bili brig pucao u Marina Orlovića (49) i njegovog desetomjesečnog sina, te kanio usmrtiti i bivšu suprugu Maju Musap Orlović, nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 18 godina, odnosno za ubojstvo 11, a za pokušaje ubojstava šest i tri.
Iako je zadarsko Županijsko državno odvjetništvo Svirčića optužilo za tri teška kaznena djela, Sudsko vijeće kojim je predsjedao sudac Hrvoje Visković, zbog nedostatka dokaza odbacilo je tešku kvalifikaciju za dva djela, dok je za treće prihvatilo navode optužbe zbog životne dobi i ranjivosti žrtve. Izrečena mu je i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja koja može trajati sve do odsluženja kazne, a produžen mu je i istražni zatvor u kojem se nalazi još od 23. prosinca 2015. godine. Suđenje se na zahtjev oštećene strane od samog početka odvijalo iza zatvorenih vrata sudnice, pa je nakon izricanja presude sudac Visković dao kratko obrazloženje stava suda.
– Od samog početka činjenično stanje nije bilo posebno teško utvrditi, sporne su bile pravne kvalifikacije kaznenih djela. Odvjetništvo je okrivljeniku stavilo na teret izvršenje teškog ubojstva i pokušaja teških ubojstava iz mržnje ili bezobzirne osvete. No, kod kaznenih djela iz mržnje riječ je o rasnoj pripadnosti, vjeri, nacionalnosti, seksualnoj orijentaciji i slično, dok bezobzirna osveta pretpostavlja viši stupanj osvetoljubivosti, dugotrajno, hladnokrvno planiranje i izvršenje, objasnio je sudac navodeći kako je Svirčić za vrijeme izvođenja kaznenih djela reagirao emotivno, uslijed smanjene ubrojivosti izazvanih duševnim smetnjama te oružjem koje nije namijenjeno obračunima – malokalibarskim pištoljem marke beretta 6,75 milimetara.
Na ovu nepravomoćnu presudu iz zadarskog ŽDO-a najavili su žalbu, a njoj će se pridružiti i zastupnik oštećene obitelji Musap Orlović, odvjetnik Andrej Korljan.
– Radilo se o tri kaznena djela teškog ubojstva, jednog dovršenog i dva u pokušaju. Ubijen je otac dvoje malodobne djece i to ispred svog kućnog praga dok je u rukama držao svoje malodobno dijete. Dugo sam godina ovdje odvjetnik i ne sjećam se primjera da je netko pucao u tako maleno dijete. Presuda je u odnosu na kvalifikaciju, ali i na izrečene kazne promašena. Trebale su biti puno strože kazne, rekao je Korljan, a na presudu se osvrnula i Svirčićeva braniteljica Tanja Budimir.
– Obrana je djelomično zadovoljna, iako moram istaknuti da smo od početka bili hendikepirani jer je slučaj bio zatvoren za javnost. Da je predmet bio otvoren, situacija bi bila svima jasnija. Uložit ćemo žalbu jer smatramo da pokušaja ubojstva Maje Musap Orlović nije bilo, kao ni pokušaja ubojstva malodobnog djeteta, izjavila je Budimir.