Ovaj komad tune je onaj najbolji, masni, odličan za sushi, kazao je chef Toshihiro Nakatsuji držeći u ruci svijetloružičasti komad jadranske tune.
– U Europi se ne jede, a u Japanu kilogram košta tri stotine eura, kazao je dok je učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te brojnim chefovima zadarskih restorana, koji su došli na prvi od ukupno tri dana edukacije u hotel Adriana, kako bi od ovog majstora učili tajne japanske kuhinje.
Nakatsuji je najprije pripremao nigiri sushi – malo okrugle japanske riže skuhane s octom i šećerom, wassabijem i, ovaj put dakako, komadom tune. Okupljeni su upijali tehnike rezanja komada tune cijelom dužinom noža i pod 90 stupnjeva, u odnosu na bijele žile tune. Za nigiri sushi režu se komadi od oko sedam milimetara debljine i trebali bi biti podjednaki. Pri pravljenju ove vrste sushija treba izričito paziti da komad ribe, koji je sirov, ne dotakne dlan kojem je temperatura u prosjeku 36 stupnjeva.
Sudionici radionice sat i pol vremena čekali su dolazak Nakatsuija i njegove pratnje. Kako su nas obavijestili iz Turističke zajednice, avion je zbog magle kasnio sa slijetanjem u Dubrovniku, a na putu je automobilu pukla guma i tako se dolazak oduljio.
– Ispričavam se svima i hvala što ste me čekali. Lani ste vi učili od mene, ali i ja sam puno toga naučio od vas. Ovaj put učit ćemo i o sosevima koji se lako mogu kombinirati i s hrvatskim receptima. Sve što me vi naučite ću, kao i lani, podijeliti s kolegama u svojim restoranima u Japanu, kazao je Nakatsuji.
Trodnevna edukacija pripreme tradicionalnih japanskih jela okupila je učenike Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te chefove i kuhare zadarskih restorana i hotelskih kuća, njih gotovo dvadeset. Radionicu uz slavnog japanskog chefa vodi i njegov asistent Irino Kazuhiko. Nakatsuji je suvlasnik lanca restorana Ninnin u Japanu i jugoistočnoj Aziji, a član je i Japansko-hrvatskog društva razmjene (NPO JCEA) u Osaki. Svakog tjedna vodi u Japanu iznimno popularni i gledani TV kulinarski show ChiChin Puipui na televizijskom kanalu MBS. Prvog dana na radionici u hotelu Adriana pomagali su mu Terumi Miyake i Tomislav Begić, sushi majstori iz tvrtke Ginger Sushi iz Zagreba, a danas će im se pridružiti i sushi chef iz Ljubljane Yasu Tsunoda te Okamoto Masahiro, sushi chef i vlasnik sushi restorana Samurai u Splitu.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Crna Kronika
PU ZADARSKA