Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Obrovac se zadužuje za 7,5 milijuna kuna

Autor: Ivan Stagličić

02.03.2009. 23:00
Obrovac se zadužuje za 7,5 milijuna kuna

Foto: Sebastian GOVORČIN



Vijećnik Goran Zubak upozorio je da su ulaganja koja ne jamče povrat sredstava opasna, jer mogu odvesti Grad u stečaj, dok je vijećnik Marko Klanac tijekom aktualnog sata upitao kako je moguće da su prije donošenja Odluke o zaduženju, već bili objavljeni natječaji za određene javne radove


Na 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Obrovca vijećnici su prihvatili Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršenju Proračuna Grada Obrovca za 2009. godinu. Na prijedlog gradonačelnika i dnevni red je dopunjen s dvije točke od kojih je jedna predlagala zaduženje Grada u visini od 7,5 milijuna kuna. Taj prijedlog je naišao na određene rezerve u redovima oporbenih vijećnika. Vijećnik Goran Zubak upozorio je da su ulaganja koja ne jamče povrat sredstava opasna, jer mogu odvesti Grad u stečaj, dok je vijećnik Marko Klanac tijekom aktualnog sata upitao kako je moguće da su prije donošenja Odluke o zaduženju, već bili objavljeni natječaji za određene javne radove. No, kako su isticali članovi Poglavarstva i gradonačelnik dr. Ante Župan, zaduživanje je bilo predviđeno još prigodom usvajanja Proračuna za ovu godinu, a što se tiče opasnosti od stečaja, gradonačelnik Župan ističe:
– Digli smo dva kredita za radove na infrastrukturi i oni nam istječu upravo ove godine te zato i idemo na ovu novu Odluku o zaduživanju. Rezultat je to suglasne volje ovoga Vijeća koje je prihvatilo proračun.
Da bi Grad Obrovac i ostvario svoje planove s navedenim zaduživanjem, potrebno je dobiti suglasnost Vlade.
Od ostalih točaka vrijedi izdvojiti onu o donošenju Prostornog plana uređenja Grada Obrovca koju je predsjednik Gradskog vijeća najavio iskazavši radost što će Obrovac konačno dobiti Prostorni plan. Ipak vijećnika Marka Klanca zabrinulo je što se u dokumentima spominje i boksit te njegova “proizvodna sanacija” te je upitao znači li to da će na obrovačkom području doći do ponovne eksploatacije boksita, što je gradonačelnik opovrgnuo u potpunosti. Zalihe boksita na ovom području izose trenutačno oko tristo tisuća tona, kazao je dr. Župan. No, količina silicijevog dioksida je tolika da bi njegova prerada bila ekonomski neisplativa i ekološki izuzetno štetna. Priča s eksploatacijom boksita je kod nas na sreću završena, zaključio je gradonačelnik Župan.


 NESTAO ZAHTJEV HSLS-a?




Na aktualnom satu postavljeno je desetak vijećničkih pitanja. Marijana Pjetraj tražila je pojašnjenje za svoj zahtjev od 9. siječnja kada je zatraženo da Klub vijećnika HSLS-a dobije svoje prostorije za rad kao što ih imaju HDZ i SDSS. Predsjednik Vijeća Grga Šoša kazao je, međutim, da on takav zahtjev do danas nije dobio, ali da se slaže da svi vijećnički klubovi trebaju imati uvjete za rad te će zahtjev podržati čim ga dobije. Ostalo je nejasno, gdje je nestao zahtjev HSLS-ovaca.


 BRANKU JARMAZU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO


Vijeće je prihvatilo i Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Obrovca u 2009. godini. Za godišnja priznanja predloženi su KUD “Galeb” iz Karina Gornjeg, NK “Zrmanja” i prosvjetni djelatnik prof. Darko Tokić, a Branko Jaramaz za nagradu za životno djelo u području iznimnih zasluga za razvoj stočarstva.


 OBALA ZRMANJE:DODATNI TROŠKOVI OD 2 MILIJUNA KUNA


Vijećnika Miroslava Bobaša zanimalo je u kojoj je fazi sanacija desne obale Zrmanje koja je započela još 26. studenoga 2007., a da još i danas stanovnici tog dijela grada nose djecu u školu, ne mogu bez ribarskih čizama, a bilo je slučajeva da se nisu mogla probiti ni kola hitne pomoći. Gradonačelnik Župan odgovrio je da se tijekom radova na kanalizaciji utvrdilo ono što se prije radova nije znalo, a to je problem odvodnje oborinskih voda što je uzrokovalo dodatne troškove od 2 milijuna kuna i produžilo radove. Rok za dovršetak je 90 dana, a to što radovi trenutačno stoje uzrokovano je nužnošću izgradnje potpornih zidova što je upisano i u građevinsku knjigu. Vijećnik Bobaš je zatražio i pismeno očitovanje koje će umnožiti i polijepiti po ulazima da bi građani bili obavješteni.