Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dragoljub Begović Džige predsjednik Planinarskog saveza

Autor: Siniša Klarica

02.03.2010. 23:00
Dragoljub Begović Džige predsjednik Planinarskog saveza

Foto: Sebastian GOVORČIN



Preksinoć je u prostorijama Planinarskog društva Paklenica osnovan Planinarski savez Zadarske županije. Osnivačkoj skupštini nazočilo je 25 predstavnika planinarski udruga: PD Paklenica Zadar, PD Tulove Grede-Jasenice, PD Babulj-Bibinje, PD Belveder-Biograd i Gorska Patrola. Nazočni su bili i predstavnici planinarskih društava u osnivanju PD Mala Rava i ispred PD Gračac.
Inicijativu je pokrenuo predsjednik PD Paklenica, Arsena Pirc, a za prvog predsjednika saveza izabran je poznati zadarski planinar Dragoljub Begović Džige iz PD Paklenica Zadar. Dopredsjednik je Joso Nekić (PD Tulove Grede Jasenice,) a tajnik je Šime Sorić (PD Babulj Bibinje).
Kako je spomenuo Arsen Pirc, u Zadarskoj županiji aktivno djeluje deset udruga s planinarskim predznakom s preko tisuću aktivnih članova. Kad se tome pridodaju i oni neredoviti članovi, planinarstvom se u Zadarskoj županiji bavi preko dvije tisuće osoba. Osnivanjem saveza planinari Zadarske županije dobivaju pravo na jednog člana u Glavnom odboru Hrvatskog planinarskog saveza. Odlučeno je također da sve planinarske udruge sudjeluju u tijelima saveza ovisno o broju članova, a da niti jedna udruga ne može držati više od jedne vitalne funkcije u upravnim tijelima te da se s istekom mandata rotira izbor svih tijela.