Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

OŠ Pakoštane ide na državno natjecanje

Autor: Valentina Mlađen

02.03.2010. 23:00
OŠ Pakoštane ide na državno natjecanje

Foto: Tomislav JERAK



U Svetom Filipu i Jakovu okončano je Županijsko natjecanje učenika osnovnih škola iz povijesti, u kategoriji samostalnih učeničkih radova. Pokrovitelji natjecanja bili su Školska knjiga, Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov i Učenička zadruga “Đardin” OŠ Sv. Filip i Jakov, a oni su se ujedno pobrinuli i za nagrade sudionika. Na ovogodišnjem Županijskom natjecanju sudjelovalo je sedam škola iz Zadarske županije s timovima od dva učenika/ce i mentorom. Prije samog početka natjecanja za sudionike i njihove mentore priređen je prigodni program i svečano otvorenje natjecanja u OŠ Sv. Filip i Jakov.
Sam natjecateljski dio sastojao se od dva dijela: pisanje eseja iz povijesti na temu koju djeca odaberu, a zatim je slijedila power point prezentacija, tj. obrana radova. Na temelju ta dva elementa natjecanja zbrajaju se bodovi i proglašava pobjednik.
Proglašenje rezultata te podjela zahvalnica i nagrada simbolično je održana u starom gradu Vrani nakon čega su djeca sa svojim mentorima i obišla grad te se popela na vidikovac Kamenjak. Ove godine prvo mjesto zasluženo su osvojile Lucija Bačkov i Borna Stojanov s mentorom prof. Šimom Laborom iz OŠ Pakoštane. Prvo mjesto osvojile su radom na temu “Pakoške skule”.
– Pakoške skule su udruženja vjernika i vjernica koja se javljaju u 19. i 20. stoljeću. Posjećivale smo naše stare, oni su nam pričali o našoj temi iz svoga sjećanja i pokazivali svoje stare knjige, objasnile su Lucija i Borna ponosne na pobjedu i s odlukom da se na natjecanje prijave i iduće godine. Drugo mjesto osvojile su Leona Begonja i Anamarija Kršlović iz OŠ Privlaka s temom “Privlakom, stopama Michelea Priulia”, dok su se na trećem mjestu našle također dvije djevojke Anđela Mijić i Maja Stipić iz OŠ Ivan Goran Kovačić iz Lišana Ostrovičkih s temom “Križari u Lišanima Ostrovičkim – Vid Mijić”.
Težak posao ocjenjivanja i biranja najboljih radova dopao je Komisiju koja je bila sastavljena od predsjednice županijskog povjerenstva koja je voditeljica županijskoga aktiva nastavnika povijesti Danijele Deković iz OŠ Sv. Filip i Jakov te članova Povjerenstva, a to su Stipe Mitrović iz OŠ Šime Budinića, Dubravka Petković iz OŠ Galovac, Sandra Matović iz OŠ Novigrad i Anita Vodopivec iz OŠ Smiljevac. Kriterije po kojima je komisija ocijenila radove odredila je Agencija za odgoj i obrazovanje, a ona škola koja je osvojila najveći broj bodova, u ovom slučaju OŠ Pakoštane, ide dalje na državno natjecanje s istim radom s kojim je nastupala i na županijskom natjecanju.
– Ove godine kvaliteta radova je bila izvrsna, mogu čak reći i vrhunska. Radovi su bili zanimljivi, kreativni i raznoliki, a svi su se potrudili oko što boljeg istraživanja svoje teme. Djeca su pokazala visoku razinu znanja i kod pisanja eseja i kod same prezentacije. Ove godine povjerenstvo je imalo zaista težak posao oko ocjenjivanja i biranja prvog mjesta koje će ići na daljnje natjecanje, komentirala je natjecanje Danijela Deković, predsjednica Povjerenstva. Na ovogodišnje županijsko natjecanje prijavilo se deset škola, no minimum s više od 50 posto bodova postiglo je samo sedam škola. Nakon natjecanja nagrade su uručene su svim sudionicima i njihovim mentorima. Prva tri mjesta dobila su i posebne nagrade i naravno kući su svi ponijeli i županijske zahvalnice. Nakon izleta u stari grad Vranu i odlaska na Kamenjak pri povratku u prostorije škole Sv. Filip I Jakov upriličeno je prigodno druženje.


 NATJECATELJI


Šime Čavrov i Frane Korenić iz OŠ Vladimira Nazora iz Neviđana s temom “Franjevački samostan sv. Duje u kraju”, Domagoj Knez i Ana Ožaković iz OŠ Benkovac iz Benkovca s temom “Tragovi slavenske mitologije u benkovačkom kraju”, Danijela Krezići i Adelita Skiterelić iz OŠ Šime Budinića iz Zadra s temom “Dragutin Antun Parčić svestrani umjetnik (1832.-1902.)” te Marija Dell’orco i Roko Barać iz OŠ Šimuna Kožićića Benje iz Zadra s temom “Domovinski rat u Zadru 1991.g.”.