Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Poznavanje stranih jezika otvara vrata Europe

Autor: Anita Ćustić

02.03.2010. 23:00
Poznavanje stranih jezika otvara vrata Europe

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Županijsko natjecanje iz engleskog jezika za srednje škole održano je jučer u Gimnaziji Vladimira Nazora, a pravo na sudjelovanje na ovom natjecanju ostvarilo je 46 učenika drugih razreda i 16 učenika četvrtih razreda svih škola Zadarske županije. Prije početka samog natjecanja upriličena je prigodna svečanost koju su uveličali školski zbor te prigodni govori Rade Šimičevića, ravnatelja Gimnazije Vladimira Nazora i predstavnika Zadarske županije, organizatora natjecanja.
– Naša je škola već tradicionalno domaćin natjecanja iz engleskog, ali i iz drugih stranih jezika i to zato jer smo jedina škola na području županije čiji program podrazumijeva i jezičnu gimnaziju. Treba naglasiti kako i ove godine na natjecanju sudjeluje veliki broj učenika što je pohvalno, jer činjenica je da ako se probližavamo EU moramo znati strane jezike. Učenici moraju biti svjesni da poznavanje stranih jezika otvara mnoga vrata na tržištu rada, kazao je Šimičević, dotaknuvši se potom i državne mature, kao izuzetno dobre prilike za konačnim otklanjanjem svih dosadašnjih sumnja u vrednovanje stvarnih kvaliteta na području obrazovanja.
Ravnatelj je posebne pohvale uputio učenicima, sudionicima jučerašnjeg natjecanja, kazavši kako je činjenica da je strani jezik izuzetno težak zbog čega ovi učenici zavrjeđuju posebnu pažnju.
– Danas neće svi biti pobjednici, ali morate znati da ste pobjednici samim sudjelovanjem. Želim zahvaliti svima vama koji ste uložili trud da biste dospjeli do ovog natjecanja. Želim vam svima dobar rezultat i iskrene čestitke upućujem vama i vašim profesorima i mentorima, kazao je Šimičević, nakog kojega je riječ uzela Renata Vuksan, iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.
– Izuzetno mi je drago što već devet godina pratimo ovo natjecanje koje iz godine u godinu okuplja vrijedne učenike. Posebno mi je drago to vidjeti ove godine kada ste dodatno opterećeni pripremama za državnu maturu, a ponovno ste u velikom broju i sudionici natjecanja, kazala je Vuksan, zaželjevši svima puno uspjeha te proglasivši jučerašnje natjecanje otvorenim.


 REZULTATI


U kategoriji drugih razreda gimnazija tri najbolja rezultata ostvarili su; Maja Marković, učenica Gimnazije Jurja Brakovića, čiji je mentor Neven Barbaroša, Irena Barjašić, također učenica Gimnazije Jurja Barakovića i mentor Neven Barbaroša i Valerija Lenarčić, iz Gimnazije Jurja Barakovića čija je mentorica Ana Žaja.
Među drugašima strukovnih škola tri najbolja rezultata ostvarili su Lovre Pešut, učenk Prirodoslovno – grafičke škole i mentor Nada Kombura, Viktor  Majstorović, iz Srednje škole Gračac s mentoricom Natašom Perinčić Tičić i Tomislav Banić, učenik Pomorske škole čija je mentorica Majda Perić.
U kategoriji četvrtih razreda gimnazija najbolje su rezultate ostvarili Danijel Jelušić iz Gimnazije Vladimira Nazora s mentorom Markom Gulinom, Filip Plazonić iz Gimnazije Franje Petrića čija je mentorica Marija Bogdanić i Antonia Ivoš, učenica Klasične gimnazije Ivana Pavla II s mentoricom Vanjom Bajlo.
Među maturantima srednjih strukovnih škola najbolje su znanje pokazali Vladimir Gundić, iz Hotelijersko – turističke i ugostiteljske škole s mentoricom Melitom Cvitanović Vidmar, Dean Cvjetanović, učenik Tehničke škole i mentorica Sandra Botunac, te Anamarija Župan iz Medicinske škole Ante Kuzmanića čija je mentorica Maja Perković.