Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jedva punoljetni razbojnik počinio 11 pljački

02.03.2012. 23:00
Jedva punoljetni razbojnik počinio 11 pljački


– Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom iz Zadra koji je počinio čak 11 kaznenih djela razbojništva na području grada. Prošle godine devet te još dva razbojništva ove godine. Sva razbojništva počinio je maskiran i naoružan – prvih deset slučajeva nožem, a posljednje pištoljem – Gašpar Begonja


Valu razbojništava koji je još početkom prošle godine uzeo maha na području PU zadarske i kod građana izazvao nesigurnost, policija sve uspješnije staje na kraj pa je tim povodom jučer u prostorijama policije organizirana i konferencija za medije.
– Danas je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom iz Zadra koji je počinio čak 11 kaznenih djela razbojništva na području grada. Prošle godine devet te još dva razbojništva ove godine. Sva razbojništva počinio je maskiran i uz prijetnju oružjem – u prvih deset slučajeva nožem, dok se u posljednjem razbojništvu koristio pištolj – rekao je Gašpar Begonja, načelnik Odjela kriminalističke policije PU zadarske, napominjući kako je policija kod jedva punoljetnog pljačkaša pronašla pištolj i oduzela mu ga.
U svojim pljačkaškim pohodima, 18-godišnji Ivan D., prema izračunu policije, utržio je svega 37 tisuća kuna, a upadao je u sportske kladionice, ljekarne, prodavaonice te poslovnice za otkup zlata. Begonja je istaknuo kako je mladi razbojnik u jednom pokušaju razbojništva imao i pomagača, 19-godišnjaka osumnjičenog za pet teških krađa.
– Obojica će danas biti privedena županijskom sucu za mladež u Zadru – kazao je Begonja ističući još da su policajci Odjela kriminalističke policije uložili dosta truda u razotkrivanju spomenutih kaznenih djela, a istragu im je ponajviše otežavala činjenica da niti jedan od mladića nije bio od ranije poznat policiji te da su u svakodnevnom životu funkcionirali kao većina njihovih vršnjaka.
– Prošle je godine na području pod nadležnošću ove Policijske uprave evidentiran znatan porast kaznenih djela razbojništava, no sa zadovoljstvom možemo reći da smo zadovoljni postignutim rezultatima na čemu čestitam i zahvaljujem policijskim službenicima – rekao je Darko Car, načelnik PU zadarske ističući kako je stopa razrješenja ovih kaznenih djela oko 70 posto. Kazao je kako je od ukupno 51 razbojništva, koliko ih je evidentirano u 2011. godini, 41 uspješno riješeno, a naglasio je i kako se uglavnom radilo o maskiranim razbojnicima koji su u prodavaonicama ili kladionicama otimali dnevni utržak.
– Srećom nismo imali niti jedno teže razbojništvo, odnosno prepad u neku novčarsku ustanovu pa materijalna šteta nije bila velika. Isto tako važno je naglasiti kako nije bilo ozlijeđenih – istaknuo je Car dodajući da je policiji zbog eskalacije razbojništava prošle godine taj problem bio prioritet za rješavanje zbog čega je sačinjena analiza i plan za prevenciju te oformljen tim operativaca specijaliziran upravo za razrješenje razbojništava. Ta je njegova izjava naišla na novinarsko pitanje kako razbojništva mogu biti policiji prioritet uz sve ostalo što se događa, no Car se snašao odgovorivši da su u jednom trenutku učestala razbojništva postala preveliko opterećenje.
– Razbojništva su nam jedan od prioriteta, ali sjetite se da je prošle godine bilo jedno razdoblje kada se svaki tjedan moglo čuti o novom razbojništvu što je stvaralo osjećaj nesigurnosti među građanima. Ta je situacija zahtijevala poseban angažman – zaključio je Car pohvalivši se ujedno i kako je već godinu dana na čelu PU zadarske.