Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Spasonosna cesta kroz zonu Zemunik zapad

Autor: Velimir Brkić

02.03.2013. 23:00
Spasonosna cesta kroz zonu Zemunik zapad

Foto: Velimir BRKIĆ



Nova cesta kroz zonu ‘sišla’ bi s prometnice Zemunik – Murvica na kraju zaseoka Smrdelj. Započela bi od Đinića, kod spomenika, protezala bi se pored nekadašnjega nogometnog igrališta u Smokoviću, ravničarskim zemljištem i sve do rotora u izgradnji kod “karaule” na Jadranskoj magistrali, objašnjavaju Zemuničani


Uskoro će biti pune tri godine od kada je za sav promet zatvorena “legendarna” cesta koja od Zadra vodi do Zemunika i pritom presijeca pistu Zračne luke Zadar. Zatvaranje te ceste je bilo jedan od uvjeta za zatvaranje 14. poglavlja o prometnoj politici u pristupnim pregovorima s Europskom unijom.
Do Zračne luke se dolazi samo iz pravca Zadra, a Zemuničani na putu do Zadra koriste alternativne pravce preko Smokovića i Murvice, te četverotračnu spojnu cestu Zadar 2-Gaženica, zvanu Kalmetina.
Zaobilaznice preko Kalmetine ili kroz Smoković poskupjele su vožnju do Zadra, godišnje od tri do pet tisuća kuna. A kako istovremeno na nepreglednom i opasnom raskrižju na Jadranskoj magistrali u Murvici svakodnevno vreba smrt, jedino je i najekonomičnije rješenje probijanje novog cestovnoga pravca kroz buduću zonu Zemunik zapad.
– Nova cesta kroz zonu ‘sišla’ bi sa prometnice Zemunik – Murvica na kraju zaseoka Smrdelj. Započela bi od Đinića, kod spomenika, protezala bi se pored nekadašnjega nogometnog igrališta u Smokoviću, ravničarskim zemljištem i sve do rotora u izgradnji kod “karaule” na Jadranskoj magistrali, objašnjavaju Zemuničani.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU