Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Bleke dovele Ukrajinu u Zadar (FOTOGALERIJA)

02.03.2014. 23:00
Bleke dovele Ukrajinu u Zadar (FOTOGALERIJA)


Zadarski karnevala i jučer je privukao veliki broj maškara. S “karnevaldroma” ispred zgrade Lipotice krenula je 21 maškarana skupina u povorci kojoj je krajnje odredište bilo na Narodnom trgu.
Zadrani uvučeni u traverše svojih žena, kostime specijalno rađene za ovu priliku te njihovi gosti iz Ptuja i Primoštena, ponovno su pokazali maštovitost u spremanju maski i karusela koji prethodi nastavku vremena odricanja.
Izgleda kao da su brak i vjenčanje ove godine bilo hit pa su ovu temu „udrobile” čak dvije maškarane skupine. Svoje vjenčanice iz ormara ponovno su izvadile Puntamiške, dok su muške obukli u čovječuljke kao karikaturu onog što se danas zaista događa u bračnim zajednicama. No maškare s Ugljana nisu zanimale metafore pa su odigrali pravo slavonsko vjenčanje s puno cike i vike. S druge strane grada dr. Dukić poveo je svoju čergu sa Stanova u nekoliko vozila i jednoj kamp kućici. Škabrnjani su, kao što to priliči pravoj seoskoj gospodi, u grad došli motoriziranim fijakerom uz pratnju cijele armade živopisni kotarskih likova. Na drugu stranu, Štrumfovi, Pirati s Kariba, Ptujski praporci i korant dio su dekora svakog, pa i zadarskog karnevala. No nakon afere s pornografskim plakatom, svi su čekali što će za maškare izvesti najpoznatiji zadarski performer Enio Meštrović i njegova udruga za stvaranje urnebesa „Bleke i konji”. Nakon što je odigrao na „krivo oko” i poslao venecijansku, gotovo dekadentno zakrabuljenu izvidnicu koja je upozorila puk o postojanju nekakve e-maske na facebooku, stigla je i „Divlja horda” s Bokanjca.
Prerušeni u bosansko-ukrajinske prosvjednike, naoružani štitovima, baseball palicama, probili su se na trg gdje je Meštrović, poput Klička i ostalih ukrajinskih tribuna, poslao svekoliku u vlast u “neku stvar”. Uz dim bengalki i loš razglas, i ove maškare privedene su na Trgu svome kraju. Nastavilo se po Varoši i ostalim gradskim „rupama” kako je to na ovim prostorima, na vijeke bilo.