Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

S velikima jako, s malima slabo

02.03.2014. 23:00
S velikima jako, s malima slabo


Nije prvi put, a je li i zadnji vidjet ćemo. Nogometaši Zadra još su jednom ove sezone ne samo izgubili na domaćem terenu nego su se pri tome i prilično obrukali. Doista, poraz kao takav može se dogoditi svakome, uostalom Hrvatski dragovoljac je momčad koja nastupa u istom rangu kao i Zadar. No, odigrati utakmicu bez prave šanse protiv posljednje momčadi lige, igrati 35 minuta s igračem više i pri tome primiti dva gola, e to je malo previše. Bio je to Zadar na razini najlošijih jesenskih izdanja na domaćem terenu. Dojam je bio da momčad Ferde Milina gol može dati samo slučajno i kao da se samo čekalo kada je HD ponovno zabiti nakon što je poveo već u 4. minuti.
Kolektivni podbačaj
Analiza utakmice trebala bi otkriti zašto je tomu tako. Pri tome je posebno zanimljiv fenomen Zadra koji je dva kola ranije na Stanovima odigrao odličnu utakmicu s Rijekom u kojoj je prednost od 1:0 sačuvao i kada su mu isključena dva igrača. Govoriti o tome da je Hrvatski dragovoljac momčad koja svojim stilom igre ne odgovara Zadra čini se bespredmetno. Uostalom, Zadar je istog protivnika na njegovom terenu ove sezone pobijedio 2:0. U čemu je ona bio problem da su se “crni” u petak navečer zabavljali na Stanovima gdje su doputovali nakon što 15 (!) kola nikoga nisu pobijedili? Najprije, zadarska zadnja linija hvaljena zbog izvedbe protiv Rijeka, ovaj put je potpuno podbacila. Con, Neretljak i Šimurina u trkačkom dijelu nisu mogli pratiti protivnika koji je lako stvarao višak igrača. Zadarski braniči ostali bi kao ukopani u trenucima kada je trebalo potrčati, nerijetko i kada su bili u istoj početnoj razini s protivnikom. Nije bilo pomoći ni vezne linije. Banović ovaj put neprimjetan, kao da nije znao treba li pomoći prema naprijed ili natrag. Weitzer bez prve ideje što učiniti s loptom. Ivančić i Tadić u napadu su trkom pokušavali zbuniti protivnika, ali bila je to uglavnom trga bez lopte. U konačnici beskorisna. Jakoliš je na desnom boku pokazivao da je željan igre, a preko Vidukine lijeve strane gosti su najčešće i prolazili u prvom poluvremenu. Matković je branio koliko je mogao, ali protivnik je imao toliku dominaciju da je pitanje bi li i dva Matkovića sačuvala mrežu netaknutom.
Borba za ostanak
Može biti i da je Zadar podcijenio protivnika, koji je očito bio pod silnim psihološkim opterećenjem nakon što je izgubio niz utakmica, najčešće u završnici i to sa golom razlikom. Uostalom, nepisano je pravilo da Zadar nakon pobjeda protiv Hajduka, Dinama, a ove sezone i Rijeka je u toj razini, nekoliko utakmica u nizu odigra znatno ispod očekivane razine. Kao da je zadovoljstvo tzv. velikim pobjedama toliko da se zaboravi da prvenstvo i dalje traje i da ništa nije gotovo. U jesen 2011. na Stanovima su izgubili Hajduk i Dinamo, ali su zato Lokomotiva (0:3) i Slaven Belupo (1:3) osvojili sva tri boda. Sa velikima jako, sa malima slabo. To je Zadar, sviđao se to nekome ili ne. A mentalitet se teško mijenja.
Konačno, nakon što su Milinovi igrači u prva kola proljetna kola na Stanovima pobijedili Osijek i Rijeku glasno se počelo govoriti o toliko željenoj mirnoj sezoni u kojoj se neće strahovati do zadnjeg kola računajući pri tome koliko bodova treba za ostanak. Neuspjeh s HD- om ne mora značiti da se to neće dogoditi, ali Milinova najava o tome da već razmišlja o sljedećoj sezoni čini se preuranjenom. Načelno, uvijek je dobro gledati prema naprijed, ali Zadrova sadašnjost i dalje je borba za ostanak. Sviđalo se to nekome ili ne.