Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Taloženje mulja u uvali Bregdetti minimalno

02.03.2017. 23:00
Taloženje mulja u uvali Bregdetti minimalno


Ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola jučer je dobio službenu obavijest iz Odvodnje o radovima u uvali Bregdetti u Arbanasima, gdje su radnici tvrtke Vodoinstalacija započeli izgradnju javnog sustava odvodnje otpadnih voda, ali i zahtjev za odobrenje da morsku vodu koja im prodire u iskope, prepumpavaju u more. Na istu adresu stigla je i dojava jednog korisnika veza u toj uvali koji je takvo izlijevanje zamućene vode nazvao divljačkim i neodgovornim nasipanjem i zagađenjem mora, a upozorio je kako je nakon sličnih radova prije pet godina morsko dno podignuto za 20-30 centimetara zbog čega su brodice ostajale nasukane, a sama uvala postala nesigurna za plovidbu.
– Nisam znao za te radove dok nisam zaprimio zahtjev iz Odvodnje te dojavu korisnika veza. Poslao sam na teren zamjenika da vidi o čemu je točno riječ, a na teren je izišao i hidograđevinski inspektor Lučke kapetanije Nedjeljko Sjauš. On je proveo mjerenje i utvrdio kako se uslijed prepumpavanja mora radi o zamućenoj vodi te da je taloženje mulja minimalno, rekao je Škibola dodavši kako je iz zadarske Odvodnje dobio obećanje kako će oni po završetku radova sve vratiti u prvobitno stanje. Ukoliko to ne učine, Škibola je obećao kako će on od njih to zahtijevati.
Ravnatelj Županijske lučke uprave kazao je kako je njegovu zamjeniku na pojašnjeno kako je riječ o zamućenom moru koje im prodire na određenoj dubini u iskope te da je prepumpavanje zapravo jedini mogući način da se problem riješi.
– Sada to zaista izgleda ružno, međutim, iz Odvodnje su kazali kako će već za nekoliko dana tamo sve biti kao da se ništa nije ni dogodilo. Toliko im, kako su mi rekli, treba da dođu do dijela gdje postoje odvodni kanali pa će onda tu zamućenu vodu usmjeravati u njih, izvjestio je Škibola.
U utorak, prvi dan radova, direktor Odvodnje Josip Ante Šikić, putem našeg lista zamolio je stanare tog dijela Arbanasa i vlasnike vezova u uvali da se strpe te obećao kako će po završetku radova sve vratiti u prvobitno stanje. Spomenuo je kako to Odvodnja čini na svim gradilištima u posljednje tri godine.