Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Knjiga je nenadomjestiva

Autor:

02.04.2009. 22:00
Knjiga je nenadomjestiva

Foto: Filip BRALA



Pojavom Interneta i televizije kazalište je još više postalo svoje. Ono što dobijemo s knjigom je nenadmašivo, knjiga je nenadomjestiva, istaknuo je Miro Gavran


Gostovanjem Mira Gavrana, svestranog književnika i dramaturga, u srijedu navečer u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, nastavljena je manifestacija “Zadar čita 2009”. MMD Gradske knjižnice bila je pretijesna za sve one koji su željeli pobliže upoznati Mira Gavrana. A za njegovo “razotkrivanje” bila je zadužena Nives Tomašević, urednica najnovijeg Gavranovog djela “Književnost i kazalište”. Naime, kroz desetak pitanja predstavljen je Gavranov put, od prvih nekoliko priča koje je napisao sa 16 godina, sve do njegovih današnjih viđenja književnosti i kazališta. Tomašević je podsjetila na njegov prvi roman “Zaboravljeni sin” za kojeg je Gavran kazao kako svjedoči o prostoru i vremenu u kojem je živio, te ga i dandanas voli, jer ga podsjeća na ta vremena.
Miro Gavran odrastao je uz roditelje učitelje, pa naglašava kako je to bio idealan ambijent za budućeg pisca. Nakon tog vremena, dakle djetinjstva i osnovne i srednje škole, kaže kako mu se dogodilo nešto najljepše – upisao je dramaturgiju.
A što Miro Gavran kao čitatelj, a što kao pisac traži u knjizi?
– Ja od književnika tražim emocije, istaknuo je Gavran Također je naglasio kako roman uvijek doživljava kao pogled na život. A osvrćući se na svoja djela utemeljena na biblijskim pričama, odnosno likovima, kazao je kako lik, bilo biblijski, bilo suvremeni, mora dati bogatstvo života.
Gavran je istaknuo kako voli pisati o ženama, jer se u povijesti književnosti puno više pisalo o muškarcima. Također je napomenuo kako voli prikazivati muško-ženske odnose.
Druga Gavranova ljubav je kazalište, za koje on sam kaže kako ga može zamisliti bez svega, ali bez glumca i publike ne. Kad je riječ o kazalištu i knjizi u suvremenom svijetu okruženom Internetom, Gavran je stava kako novi mediji pomažu da kazalište još više bude svoje.
– Pojavom Interneta i televizije kazalište je još više postalo svoje. Ono što dobijemo s knjigom je nenadmašivo, knjiga je nenadomjestiva, istaknuo je Miro Gavran.