Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pobjeda za Hrvoja

Autor: Šime Ćurko

02.04.2010. 22:00
Pobjeda za Hrvoja

Foto: Vedran SITNICA



Tjedan u kojem su se Zadrani prisjetili prije dvije godine preminulog Hrvoja Ćustića na Stanovima je završio dvobojem s Osijekom, koji su igrači Dalibora Zebića dočekali višestruko motivirani. Najavljivanu pobjedu željeli su darovati Hrvoju, a s druge strane naglašena je bila i želja za nastavkom nepobjedivosti budući da momčad Dalibora Zebića nije poražena u posljednjih pet nastupa.
Krenuo je Zadar napadački, više stihijski nego li organizirano. Pokušaji su uglavnom išli preko desne strane gdje se Maruna u nekoliko navrata u napadačkim pokušajima nije najbolje snašao. Obećavajuća je bila situacija u 9. minuti kada je Banović oduzeo loptu koji su Osječani pokušavali iznijeti sa svoje polovice. Proslijedio je Banović Santiniju koji je s lijeve strane s desetak metara pogodio vanjski dio mreže. Nošeni velikom željom za pogotkom domaćini su uspjeli povesti u trenucima kada se igra sasvim preselila na polovicu Osijeka.
Uslijedio je period u kojem su se na travnjaku događale stvari koje bilježi tek statistika, poput primjerice, žutih kartona. Sve do 37. minute Osijek nije uspijevao ozbiljnije izaći na polovicu domaćih. Onda je opasno zaprijetio Miličević kojeg je domaća obrana potpuno zaboravila. Našao se tako Miličević sam pred Ježinom koji mu je dobro zatvorio bliži lijevi kut. Miličević je pucao snažno, ali je Ježina uspio loptu izbiti u korner. Bila je to najava aktivnije igre gostiju koji su do kraja poluvremena izveli i četiri kornera. U 45. minuti Barišić je u teškoj situaciji uspio loptu provući ispod vratara Ježine, ali je Maruna pred gol linijom izbacio loptu u korner.
Osijek početkom nastavka ponovno rezerviran, Zadar pritišće na inspiraciju Suraća i Terkeša, ali i dalje bez prave prilike. Spomenutom dvojcu u drugom poluvremenu pridružio se i Čuljak koji je u nekoliko navrata iznenadio goste akcijama po lijevoj strani. Ipak, prva prilika u drugom poluvremenu dogodila se pred golom domaćih. Jugović je u 57. minuti izveo slobodni udarac s lijeve strane, Vida je glavom spustio loptu koja se najprije odbila od Ježine, koji ju je u ponovljenom pokušaju uspio ukrotiti.
U 63. minuti težak promašaj Glumca koji je sam na lijevoj vratnici glavom dočekao loptu koju mu je sjajno ubacio Terkeš. Zadarski je stoper spustio čelo i „žabicom” pokušao prevariti Karduma, no promašio je cijeli okvir gola. Ono što je promašio Glumac pogodio je Terkeš. Donijelo je to olakšanje domaćinima koji su imali otvoren put prema trećoj uzastopnoj pobjedi.
Reagirali su i treneri, kod domaćih su ušli Ćurjurić i Mršić, ofenzivni veznjaci, a iz podređene uloge Osječani su se nadali izvući nakon ulaska Pavličića i Hrnčevića. Bolje su u tim rošadama prošli gosti koji su spretno smanjili na 2:1 i tako vratili neizvjesnost na Stanove. S druge strane, Ćurjurić i Mršić kod 2:0 nisu iskoristili prilike za povećanje vodstva. Nikšić je dvije minute nakon pogotka mogao zabiti i drugi gol, ali je Ježina zaustavio njegov poluvisoki udarac.


 GOLOVI


1:0 (17′) – Terkeš je ušao u šesnaesterac s lijeve strane i prevario Vidu koji je krenuo za zadarskim napadačem i napravio prekršaj kojeg je sudac Mlinar okarakterizirao kao jedanaesterac. Santini je uzeo loptu i prizemnim udarcem pogodio nebranjenu lijevu stranu Kardumovog gola.
2:0 (68′) – Čuljak je izveo korner s desne strane, Puljić glavom spustio za Jerbića, a ovaj proslijedio Terkešu koji je glavomet u šesnaestercu gostiju riješio na najbolji način – pogotkom. Terkeš je ostao sam na vrhu peterca i nije mu bilo teško zabiti četvrti gol u sezoni.
2:1 (80′) – Pokušaj gostiju odbio je Puljić, Ježina je ostao u raskoraku nakon što je izašao s gol linije što je Nikšić iskoristio i glavom lobovao zadarskog vratara.




 ZADAR – OSIJEK 2:1


ZADAR – Stadion Stanovi. Gledatelja: 2.500. Sudac: Marin Mlinar (Zagreb) 6,5. Pomoćnici: Krmar (Zagreb) i Lončar (Virovitica). Strijelci: 1:0 Santini (17′ – 11m), 2:0 Terkeš (68′), 2:1 Nikšić (80′). Žuti karton: Maruna, Čuljak, Jerbić, Ježina (Zadar); Stojkić, Barišić, Miličević, Pušić (Osijek).
ZADAR: Ježina 6,5, Puljić 6,5, Skočibušić 6,5, Glumac 6,5, Maruna 6, Jerbić 6, Banović 6 (od 73′ Ćurjurić 6), Surać 6,5, Čuljak 6,5 (od 79′ Mršić 6), Santini 6,5, Terkeš 7 (od 87′ Mitrović -). Trener: Dalibor Zebić.
OSIJEK: Kardum 5,5, Stojkić 5,5, Prahić 5,5, Gavrić 5,5, Vida 5,5, Jugović 5, Šorša 5, Kurtović 5 (od 76′ Pavličić -), Nikšić 6,5, Barišić 5,5 (od 61′ Pušić 5,5), Miličević 5 (od 78′ Hrnčević -). Trener: Tomislav Steinbruckner.


 TRI JEDANAESTERCA U PET KOLA


Jedanaesterac protiv Osijeka bio je treći kazneni udarac za Zadar u posljednjih pet kola. Uspješan u sva tri pokušaja bio je Ivan Santini koji je pogodio protiv Karlovca u 19. kolu, zatim dva kola kasnije protiv Međimurja i u subotu protiv Osijeka. Inače, u jesenskoj polusezoni (17 kola) za Zadar su dosuđena dva jedanaesterca. Jedan je u 3. kolu u dvoboju sa Šibenikom realizirao Terkeš, a isti je igrač kazneni udarac promašio u 16. kolu na gostovanju u Vinkovcima.


 DVIJE GODINE BEZ HRVOJA


Dvoboj Zadrana i Osječana obilježio je i niz događaja u povodu druge godišnjice pogibije Hrvoja Ćustića koji je u nebesku domovinu preselio 3. travnja 2008. godine. Tako je prije početka utakmice Domagoj Vida, kapetan Osijeka, položio cvijeće na mjestu stradanja Hrvoja Ćustića ispod zida na istočnoj tribini. Igrači obje momčadi i suci na teren su istrčali u bijelim majicama s Hrvojevom fotografijom. Gledatelji i akteri utakmice potom su minutom šutnje odali Hrvoju počast nakon čega su obje navijačke skupine, Tornado i Kohorta, skandirali Hrvojevo ime. U 24. minuti Tornado je izveo i najavljenu koreografiju u spomen na broj 24 koji je Hrvoje nosio na dresu.


 RIJEČ TRENERA


Tomislav Steinbruckner, Osijek
– Zadar je, za razliku od nas, znao iskoristiti svoje prilike i ja im čestitam na pobjedi. Nakon našeg slabijeg početka u posljednjih 15-ak minuta prvog poluvremena preuzeli smo igru i u tom smo periodu bili bolja momčad. Barišić i Miličević nisu znali realizirati dvije dobre situacije, a to protivnik često kazni pogotkom, kao što je ovaj put bio slučaj. Uspjeli smo smanjiti rezultat, ali nažalost, to je bilo sve. Zadar je više htio pobjedu, i to su na najbolji način i iskoristili.
Dalibor Zebić, Zadar:
– Počeli smo utakmicu onako kako smo i željeli, a to znači borbeno i sa željom da što prije zabijemo gol. Ovo je pobjeda i za našeg Hrvoja i sve navijače koji su nam bili velika podrška. Prvih pola sata sve se razvijalo onako kako smo željeli, ali smo opet došli u situaciju da nismo znali hoćemo li čuvati rezultat ili krenuti po drugi gol. Odmor nam je dobro došao, u drugo poluvrijeme smo ušli kao i na početku utakmice za što smo nagrađeni drugim golom. Gol Osijeka je unio dosta nervoze u naše redove, ali srećom to nije imalo utjecaja na konačan rezultat.