Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vina sa Silbe u društvu vrhunskih svjetskih proizvođača

Autor: Ivan Stagličić

02.04.2010. 22:00
Vina sa Silbe u društvu vrhunskih svjetskih proizvođača

Foto: Sebastian GOVORČIN



Osnovni razlog zbog kojeg sam bio na ProWeinu je taj da prije nego što se iziđe na tržište, naše domaće, da budem među vinarima, da se međusobno upoznamo i da oni vide da dolazi jedan novi mladi vinar koji će im biti zdrava konkurencija, ne loša konkurencija i to sam ostvario. No ostvarilo se i više od toga što je bio osnovni cilj, ističe direktor Damir Jurjević
Na ovogodišnjem svjetskom sajmu vina ProWein 2010. u Düsseldeorfu, jednom od najvećih svjetskih okupljanja ovakve vrste, prvi put su predstavljena vina s područja Zadarske županije. Riječ je o vinima De Georgiis koja se proizvode na poljoprivrednom imanju tvrtke “Jurjević vina” na otoku Silbi. O tome kako je došlo do nastupa na ProWeinu, direktor Damir Jurjević nam je kazao:
 Pohvale Sommelierske akademije iz Koblenza
– S obzirom da je vrijeme da se iziđe na tržište s vinima, htio sam se prezentirati javnosti i saznao sam da određene službe pri Hrvatskog gospodarskoj komori i Ministarstvo poljoprivrede pomažu našim vinarima kod predstavljanja vani i moram reći da su bili izuzetno uslužni i ljubazni i primili me ravnopravno sa svim vinarima u Hrvatskoj, ističe Jurjević koji ocjenjuje cijeli nastup hrvatskih vinara na ovome velikom vinskom sajmu kao uspješan.
– Za sebe, ja sam napravio ono što sam htio pa i puno više od toga. Osnovni razlog zbog kojeg sam bio na ProWeinu je taj da prije nego što se iziđe na tržište, naše domaće, da budem među vinarima, da se međusobno upoznamo i da oni vide da dolazi jedan novi mladi vinar koji će im biti zdrava konkurencija, ne loša konkurencija i to sam ostvario. No ostvarilo se i više od toga što je bio osnovni cilj. Bilo je preko dvjesto kušanja vina i nama su došli stručni ljudi i interesirali se za naše vino, kazao nam je Jurjević koji posebno ističe pohvale iz Sommelierske akademije iz Koblenza.
Svečana večera u Neussu
– Njihova sommelierka nas je zamolila, a to ćemo uskoro i napraviti, da im pošaljemo od svake naše sorte po jedan sanduk. Oni na svojoj akademiji imaju određene radove, vježbe kušanja, učenja mlađih i htjeli su da naše vino bude jedno od onih koje će se gore kušavati i ocjenjivati. Za mene osobno to je jedna velika čast, jer ipak, prvi sam se pojavio na nekoj prezentaciji i ne bilo kakvoj nego na najvećem sajmu vina na svijetu ustvrdio je Damir Jurjević za čija su vina također izrazili zanimanje predstavnici grada Neussa, čiji je sommelier kušao vina De Georgiis. Neuss je grad prijatelj s Rijekom i tim povodom predstavnici oba grada u prosincu priređuju svečanu večeru za pet stotina uzvanika na kojima će se posluživati četiri njemačka i četiri hrvatska vina. Poslao sam im sve četiri sorte i koliko će oni izabrati i hoće li uopće izabrati koju, ne znam, ali već je iskazivanje interesa za moje vino za takvu prigodu, velika čast, kaže Jurjević.
U Düsseldorfu i kod Nike
Nakon prvog svjetskog predstavljanja u Düsseldorfu, vina De Georgiis su predstavljena i u Hrvatskoj, u restoranu “Niko”. I prezentaciju i degustaciju vodio je tu, kao i u Njemačkoj prof. Drago Sikirić koji također ističe važnost ovog događaja:
– Ovo je prvi put da su vina iz Zadra i Zadarske županije sudjelovala na jednom svjetskom sajmu vina gdje sudjeluju kuće iz Francuske i Italije. Ova vina premda nemaju službeno status vrhunskih, nego kvalitetnih vina, velik su napredak za Zadar i Zadarsku županiju. Posebno je zanimljivo kako se pošip kao sorta s otoka Korčule prilagodio novom staništu na otoku Silbi, kazao nam je Sikirić koji je sommelierstvo specijalizirao još ranih sedamdesetih u Švicarskoj i pozorno prati sva zbivanja u ovome području te primjećuje:
– Mi danas još uvijek nemamo vina za jedan tanker od tristo tisuća tona, ali imamo mogućnosti kao nitko u svijetu. Imamo pet vinskih regija i kasnu i ranu berbu. Ledenu berbu u Slavoniji i ovdje na Silbi najraniju berbu, sve unutar sat vremena leta zrakoplovom, poručio je prof. Drago Sikirić, promotor vina Zadarske županije.


VINA U ZADARSKIM I ZAGREBAČKIM RESTORANIMA


Jurjevićeva vina pod imenom De Georgiis, crni syrah i merlot te bijeli chardonay i pošip bit će tijekom ovoga mjeseca dostupni u većini restorana i hotela Zadarske županije, a ne će se zaboraviti ni najpoznatija gurmanska okupljališta u prijestolnici. U doglednom vremenu, kazao nam je direktor Damir Jurjević, namjerava iznajmiti prostor u gradskoj jezgri za prodaju zainteresiranima, kako vina tako i drugih ekoloških prehrambenih proizvoda s poljoprivrednog imanja na Silbi.




 POZIV U HONG KONG


Predstavnica Hong Konga također je posjetila naš štand i zadržala se pola sata, kušajući vino i razgovarajući.
– Najviše smo razgovarali o dolasku na sajam u Hong Kong u prosincu i tražila je da nas dođe više, kao udruga, ali ne samo vinara, nego da tu budu sir, pršut i drugi naši specijaliteti. Na tome treba raditi i već sam počeo na tome raditi jer velika bi šteta bila ne prihvatiti taj poziv. To je golemo i bogato tržište, koje nikad nije dovoljno s potrebama hrane i pića.


 OKUSI SJEVERNOG KVADRANTA DALMACIJE


Govoreći na prezentaciji i degustaciji ovih vina u restoranu “Niko”, prof. dr. Ante Kolega, između ostalog je istaknuo:
– Okupili smo se ovdje da bismo predstavili nove okuse. Takvih okusa nema u Slavoniji, nema u Zagorju, nema ih ni u Istri. To su posebni dalmatinski okusi sjevernog kvadranta. To su kvalitetna grožđa i od takvih grožđa možemo očekivati izvrsna vina. No ti okusi se moraju prilagoditi željama i zahtjevima potrošača. Onako kako ih mi budemo profilirali, moći ćemo ih ponuditi prije svega turističkom i ugostiteljskom tržištu, jer svaki turist kad dođe on mora kušati jelo i piće kraja u koji je došao. A sutra ih možemo ponuditi i u inozemstvu.