Foto: Sebastian GOVORČIN
Osnovni razlog zbog kojeg sam bio na ProWeinu je taj da prije nego što se iziđe na tržište, naše domaće, da budem među vinarima, da se međusobno upoznamo i da oni vide da dolazi jedan novi mladi vinar koji će im biti zdrava konkurencija, ne loša konkurencija i to sam ostvario. No ostvarilo se i više od toga što je bio osnovni cilj, ističe direktor Damir Jurjević
Na ovogodišnjem svjetskom sajmu vina ProWein 2010. u Düsseldeorfu, jednom od najvećih svjetskih okupljanja ovakve vrste, prvi put su predstavljena vina s područja Zadarske županije. Riječ je o vinima De Georgiis koja se proizvode na poljoprivrednom imanju tvrtke “Jurjević vina” na otoku Silbi. O tome kako je došlo do nastupa na ProWeinu, direktor Damir Jurjević nam je kazao:
Pohvale Sommelierske akademije iz Koblenza
– S obzirom da je vrijeme da se iziđe na tržište s vinima, htio sam se prezentirati javnosti i saznao sam da određene službe pri Hrvatskog gospodarskoj komori i Ministarstvo poljoprivrede pomažu našim vinarima kod predstavljanja vani i moram reći da su bili izuzetno uslužni i ljubazni i primili me ravnopravno sa svim vinarima u Hrvatskoj, ističe Jurjević koji ocjenjuje cijeli nastup hrvatskih vinara na ovome velikom vinskom sajmu kao uspješan.
– Za sebe, ja sam napravio ono što sam htio pa i puno više od toga. Osnovni razlog zbog kojeg sam bio na ProWeinu je taj da prije nego što se iziđe na tržište, naše domaće, da budem među vinarima, da se međusobno upoznamo i da oni vide da dolazi jedan novi mladi vinar koji će im biti zdrava konkurencija, ne loša konkurencija i to sam ostvario. No ostvarilo se i više od toga što je bio osnovni cilj. Bilo je preko dvjesto kušanja vina i nama su došli stručni ljudi i interesirali se za naše vino, kazao nam je Jurjević koji posebno ističe pohvale iz Sommelierske akademije iz Koblenza.
Svečana večera u Neussu
– Njihova sommelierka nas je zamolila, a to ćemo uskoro i napraviti, da im pošaljemo od svake naše sorte po jedan sanduk. Oni na svojoj akademiji imaju određene radove, vježbe kušanja, učenja mlađih i htjeli su da naše vino bude jedno od onih koje će se gore kušavati i ocjenjivati. Za mene osobno to je jedna velika čast, jer ipak, prvi sam se pojavio na nekoj prezentaciji i ne bilo kakvoj nego na najvećem sajmu vina na svijetu ustvrdio je Damir Jurjević za čija su vina također izrazili zanimanje predstavnici grada Neussa, čiji je sommelier kušao vina De Georgiis. Neuss je grad prijatelj s Rijekom i tim povodom predstavnici oba grada u prosincu priređuju svečanu večeru za pet stotina uzvanika na kojima će se posluživati četiri njemačka i četiri hrvatska vina. Poslao sam im sve četiri sorte i koliko će oni izabrati i hoće li uopće izabrati koju, ne znam, ali već je iskazivanje interesa za moje vino za takvu prigodu, velika čast, kaže Jurjević.
U Düsseldorfu i kod Nike
Nakon prvog svjetskog predstavljanja u Düsseldorfu, vina De Georgiis su predstavljena i u Hrvatskoj, u restoranu “Niko”. I prezentaciju i degustaciju vodio je tu, kao i u Njemačkoj prof. Drago Sikirić koji također ističe važnost ovog događaja:
– Ovo je prvi put da su vina iz Zadra i Zadarske županije sudjelovala na jednom svjetskom sajmu vina gdje sudjeluju kuće iz Francuske i Italije. Ova vina premda nemaju službeno status vrhunskih, nego kvalitetnih vina, velik su napredak za Zadar i Zadarsku županiju. Posebno je zanimljivo kako se pošip kao sorta s otoka Korčule prilagodio novom staništu na otoku Silbi, kazao nam je Sikirić koji je sommelierstvo specijalizirao još ranih sedamdesetih u Švicarskoj i pozorno prati sva zbivanja u ovome području te primjećuje:
– Mi danas još uvijek nemamo vina za jedan tanker od tristo tisuća tona, ali imamo mogućnosti kao nitko u svijetu. Imamo pet vinskih regija i kasnu i ranu berbu. Ledenu berbu u Slavoniji i ovdje na Silbi najraniju berbu, sve unutar sat vremena leta zrakoplovom, poručio je prof. Drago Sikirić, promotor vina Zadarske županije.
VINA U ZADARSKIM I ZAGREBAČKIM RESTORANIMA
Jurjevićeva vina pod imenom De Georgiis, crni syrah i merlot te bijeli chardonay i pošip bit će tijekom ovoga mjeseca dostupni u većini restorana i hotela Zadarske županije, a ne će se zaboraviti ni najpoznatija gurmanska okupljališta u prijestolnici. U doglednom vremenu, kazao nam je direktor Damir Jurjević, namjerava iznajmiti prostor u gradskoj jezgri za prodaju zainteresiranima, kako vina tako i drugih ekoloških prehrambenih proizvoda s poljoprivrednog imanja na Silbi.
POZIV U HONG KONG
Predstavnica Hong Konga također je posjetila naš štand i zadržala se pola sata, kušajući vino i razgovarajući.
– Najviše smo razgovarali o dolasku na sajam u Hong Kong u prosincu i tražila je da nas dođe više, kao udruga, ali ne samo vinara, nego da tu budu sir, pršut i drugi naši specijaliteti. Na tome treba raditi i već sam počeo na tome raditi jer velika bi šteta bila ne prihvatiti taj poziv. To je golemo i bogato tržište, koje nikad nije dovoljno s potrebama hrane i pića.
OKUSI SJEVERNOG KVADRANTA DALMACIJE
Govoreći na prezentaciji i degustaciji ovih vina u restoranu “Niko”, prof. dr. Ante Kolega, između ostalog je istaknuo:
– Okupili smo se ovdje da bismo predstavili nove okuse. Takvih okusa nema u Slavoniji, nema u Zagorju, nema ih ni u Istri. To su posebni dalmatinski okusi sjevernog kvadranta. To su kvalitetna grožđa i od takvih grožđa možemo očekivati izvrsna vina. No ti okusi se moraju prilagoditi željama i zahtjevima potrošača. Onako kako ih mi budemo profilirali, moći ćemo ih ponuditi prije svega turističkom i ugostiteljskom tržištu, jer svaki turist kad dođe on mora kušati jelo i piće kraja u koji je došao. A sutra ih možemo ponuditi i u inozemstvu.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
GOSPIĆ
U Gospiću je održan Info dan HAMAG-a i HBOR-a u kojemu je sudjelovalo jedva desetak poduzetnika
Zadar
CIJENE
Promjena klime utječe na cijene na zadarskoj tržnici: ‘Brokula je bila 70 centi, sada je 4 eura…’
Hrvatska
VELIKI DAN ZA HRVATSKU
VIDEO Rafalei u hrvatski zračni prostor ulaze iznad sjevernog Jadrana: ‘Čut ćete ih, javit će se’
Zadar
NOVI SMJER
Prirodoslovno-grafička škola Zadar uvodi novosti u svoje programe, donosimo detalje
Županija
PEKARSKA REVOLUCIJA
Pakoštanac Karlo Vulin o pekarskoj revoluciji: ‘Dugo smo tražili idealnog partnera za ovakav projekt’
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Zadar
HEP JAVLJA