Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nedostatak komunikacije vodi otuđenju

02.04.2011. 22:00
Nedostatak komunikacije vodi otuđenju


Katehetski ured Zadarske nadbiskupije u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje – Podružnica Split organizirali su stručni skup za vjeroučitelje na temu “Komunikacijska osposobljenost vjeroučitelja u školi”. Skup je održan u subotu u pastoralnim prostorima ispod župne crkve Uznesenja BDM u Zadru na Belafuži, a započeo je molitvom Srednjeg časa nakon čega se vjeroučiteljima obratio mr. don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije. Zatim je predavanje na temu “Fenomen komunikacije u filozofskoj misli” održala mr. sc. Ana Jeličić iz Ureda za medije u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Mr. sc. Mladen Klanac je predavao na temu “Komunikacijska osposobljenost vjeroučitelja u školi”.
Pedagoške radionice pod nazivom “Komunikacijske vještine na razrednoj i školskoj razini” vodile su prof. Sabina Marunčić, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje – Podružnice Split i prof. mr. Snježana Rađa.
– Danas se komunicira puno, možda i previše, također na vjeronauku kao katehetskom susretu. Tražimo autentičnu komunikaciju koja je međusobna, licem u lice, komunikaciju šutnjom, pogledom, iznenađenjem… Bez sumnje čovjek komunicira uvijek i čitavim životom, nemoguće je ne komuncirati. Stoga ne samo riječi, nego svako ponašanje postaje komunikacija, štoviše, između komunikacije i ponašanja je interakcija. Komunikacija je utoliko efikasnija i jasnija ukoliko uspije mijenjati stil osobnog i zajedničkog života. Tajna istinske i prave komunikacije, koja je prožeta odgojnim opterećenjem, nalazi se u vrednovanju svoga subjekta/objekta daleko od svih otuđenja i instrumentalizacije, kazao je don Gašpar.
 Mr. sc. Ana Jeličić je u prvom dijelu svog predavanja predstavila presjek utjecaja tehnologije na čovjeka i njegov život. Zatim je iznijela misli istaknutih filozofa personalističke filozofije te je zaključila riječima o poimanju komunikacije u svijetu današnje moderne tehnologije. Mr. sc. Ana Jeličić je pri tome, između ostalog, govorila o problemima na putu ostvarenja prave komunikacije, ljubavi i zajedništva, koji su otuđenje, nerazumijevanje, neosjetljivost, osamljenost, zatvorenost, itd. – Tehnologija preuzima vodeću ulogu kakvu su kroz povijest imali mitovi, religije, filozofija i naposljetku znanosti te kao sve ove interpretacijske sile, pridonosi modifikaciji poznatog svijeta. Revidira prije svega humanističke kategorije kao što su: individua, identitet, društvo, sloboda, kultura, etika i komunikacije, započela je mr. sc. Ana Jeličić te se u svom predavanju najviše usmjerila na međuljudsku komunikaciju.
– Ona u obitelji i drugim zajednicama ima vrlo važnu ulogu i pomaže izgradnji zrele ljudske osobe. Nedostatak komunikacije vodi otuđenju, odvajanju umjesto povezivanju. Korijen problema nije geografske ili materijalne prirode, već u otuđenosti. Stoga je potrebno nadići relativizam i indiferentnost, koja je najgori stav koji čovjek može uzeti u odnosu prema drugom čovjeku, izdvaja se u predavanju.
– Nedostaci moderne komunikacije očituju se u tome da se često puta ostvaruje razgovor, ali ne i dijalog, zatim kontakt umjesto zajedništva, komuniciranje ljudi koji se uopće ne vide. Prema tome, postavlja se pitanje dostojanstva ljudske osobe. Pitanje glasi: Očituje li nam se drugi u svojoj neponovljivosti, jedinstvenosti i cjelovitosti ili je uronjen u masu? Čovjek se mnogo puta vodi prema ideji o samodostatnosti i samoostvarenju. Stoga, možemo se zapitati je li gradimo zajedništvo ili se otuđujemo od drugoga? Čovjek teži oslobođenju od utjecaja koji drugi čini nad njim. Stoga sebi traži pravo da ne želi biti uznemiravan od drugoga, živeći na određenoj distanci i udaljenosti te tako ne ostvaruje zajedništvo, upozoreno je tijekom skupa.