Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Slušaj majko Zagrebovu pjesmu

02.04.2012. 22:00
Slušaj majko Zagrebovu pjesmu


Zadar je u Kranjčevićevoj mogao vidjeti kako se igra protiv klubova koji se bore za ostanak, dakako iz Zagrebove perspektive. Osam minuta, dva gola i sve gotovo. Ne sjećamo se kada je Zadar zadnji put nekoga tako brzo nokautirao


Što se promijenilo na gostovanjima Zadra kod Zagreba u Kranjčevićevoj ulici nakon dvoboja ovogodišnjeg 24. kola? Ništa! Zadar ni u 20. pokušaju u Prvoj HNL nije uspio pobijediti Zagreb na njegovom terenu, štoviše ovaj put pad je vrlo brz. Već nakon osam minuta bilo je 2:0 za domaćine koji su tako u početnoj fazi utakmice Zadranima ukrali sve snove oko potencijalno povoljnog rezultata. Nakon pobjede Intera protiv Osijeka Zadar je sada ponovno samo bod od zone ispadanja i u skupini je klubova koji bi se do kraja sezone mogli boriti za izbjegavanje 12. pozicije. Varaždin je već preselio u niži rang, Karlovac i Lučko previše su zaostali da bi se nečemu mogli nadati, a isto bi se moglo reći i za Šibenik. Premda Šibenčani nisu sasvim otpisani, njima u preostalih šest utakmica treba pravo sportsko čudo žele li na kraju sezone biti na 11. mjestu. Ako ćemo se poigrati prognoziranja rezultata i zaključiti da su izgledi Šibenika vrlo mali tada problematično ostaje još “samo” jedno mjesto koje vodi u niži rang. A kandidata za tu poziciju ima dosta. Cibalia i Lokomotiva se sa 36 bodova čini sigurnima, što se ne može reći za Zagreb, Rijeku, Zadar, Istru 1961, Inter i Osijek, šest klubova koje na ljestvici dijele samo dva boda.
Kontrolirana situacija
Što je Zadar propustio, a što dobio u dosadašnja 24 kola? Za igrače Dalibora Zebića najvažnije je to da im se nije dogodila nikakva crna serija i da su najveći dio sezone bili iznad 12. mjesta. Padova je bilo, no oni još ne moraju ostaviti nikakve značajnije posljedice. Iako iz lige ispada više od četvrtine klubova Zadar u preostalih šest utakmica sam kontrolira svoju sudbinu. Za neke klubove to više nije slučaj. S te strane na Stanovima mogu biti zadovoljni. Ono što je Zadar popustio napraviti jest da je već sada mogao mirno spavati. Dobro, ne baš sasvim mirno, ali svakako znatno mirnije. Zadar je uhvatio šest bodova protiv Hajduka i Dinama, što je lijep kapital za svaku momčad u Prvoj HNL, posebno onu koja se bori za ostanak. No, svaki put kada je trebalo napraviti korak naprijed na Stanovima bi – stali. Posebno se to odnosi na domaći dvoboj 23. kola protiv Istre 1961 u kojem su “plavi” pobjedom u srazu s izravnim konkurentom mogli mnogo toga usmjeriti na svoju stranu. Ipak, nije to prvi put, ali nije ni prva sezona u kojoj Zebićevi igrači uspore u trenutku kada im se otvaraju mogućnosti stabilnijeg života u gornjem dijelu ljestvice. Zadar kao da je sam sebe osudio na borbu za ostanak svake sezone, pa se momčad ne zna snaći u trenucima u kojima postoji mogućnost otvaranja nekih drugih, znatno ljepših perspektiva. Ili Zadar nije svjestan svoje snage ili te snage doista i nema pitanje je na koje nama odgovora. Ovako, na prvi pogled, osim s manjkom igrača u napadu, na Stanovima nemaju velikih igračkih problema i s obzirom na to da se većina klubova okrenula mlađim igračima moglo bi se zaključiti da Zebić ima na raspolaganju dovoljno igrača s kojima je 11. mjesto doista tek minimalan cilj. Jer kvaliteta klubova Prve HNL svake se godina snižava i od toga ne treba bježati. Prošla su vremena kada su hrvatski prvoligaši, poput Slaven Belupa i Varteksa, znali biti ravnopravni, čak i bolji od engleskih premijerligaša. Zato opravdanja sa Stanova o tome da je “teško bez Ivana Santinija” ili, eto, da Zadar ima mladu momčad, ne treba uzimati za ozbiljno jer dobar dio klubova ima i mnogo većih problema od onih zadarskih.
Tri jedanaesterca
Konačno, Zadar je u Kranjčevićevoj mogao vidjeti kako se igra protiv klubova koji se bore za ostanak, dakako iz Zagrebove perspektive. Osam minuta, dva gola i sve gotovo. Ne sjećamo se kada je Zadar zadnji put nekoga tako brzo nokautirao. Pamti se i već treći skrivljeni jedanaesterac ovog proljeća (dvaput Gluić). A nekad je znala proći i cijela sezona u kojoj se Zadrovim protivnicima ne bi sudilo toliko kaznenih udaraca. Kada je riječ o rasporedu do kraja sezone on Zadru možda i ne odgovara, no raspored je Zebićevoj momčadi definitivno najmanji problem. Uostalom, svaki je raspored dobar za onoga tko dobro igra. U suprotnom može poslužiti samo kao neuspjelo opravdanje.


Zadar i službeno bez bodova protiv Šibenika




Komisija za žalbe Prve HNL prošli tjedan odbila je žalbu NK Zadra na odluku Povjerenika za natjecanje kojom je odbio žalbu na utakmicu Zadar – Šibenik i spomenutu utakmicu registrirao postignutim rezultatom 0:1. Zadar u žalbama na utakmicu i odluku Povjerenika osporava pravo nastupa igrača Vice Kendeša za Šibenik (ušao u 64. minuti) jer na dan utakmice u elektroničkom sustavu Comet HNS nije bio evidentiran kao igrač s ugovorom, što je uvjet za pravo nastupa budući da je mlađi od 23 godine i Šibenik mu nije matični klub. Povjerenik za natjecanje u postupku rješavanja žalbe NK Zadar utvrdio je da je igrač Kendeš sa Šibenikom potpisao Stipendijski ugovor pred tajnikom ŽNS Šibensko-kninski 1. ožujka, dva dana prije odigravanja utakmice Zadar – Šibenik.
– Komisija je zaključila da NK Zadar nastupom igrača Vice Kendeša na spornoj utakmici nije ničim oštećen niti doveden u neravnopravni položaj u odnosu na svog sportskog suparnika pa je odbila žalbu NK Zadra i potvrdila odluku Povjerenika o registraciji utakmice Zadar – Šibenik postignutim rezultatom 0:1 – piše u obrazloženju odluke na službenim internet stranicama Prve HNL.


PRVA HNL


Rezultati 24. kola: Zagreb – Zadar 2:0 (Dedić 5′, Šovšić 8′ – 11m)Karlovac – Lučko 0:0, Slaven Belupo – Hajduk 1:1 (Brezovec 80’/Lendrić 57′), Split – Šibenik 2:0 (Vidić 28′, A. Vitaić 86′), Dinamo – Lokomotiva 6:0 (Vida 17′, Sammir 31′, Rukavina 37′, Tomečak 44′, Badelj 78′, Alispahić 83′), Inter – Osijek 2:0 (Mlinar 45′, Budimir 51′), Istra 1961 – Rijeka 1:0 (prekid u 70′), Cibalia – Varaždin 3:0 (b.b.).
Redoslijed: Dinamo 63, Hajduk 48, Split,  Sl. Belupo 40, Lokomotiva, Cibalia 36, Zagreb 33, Rijeka, Zadar 32, Istra 1961, Inte,  Osijek 31, Šibenik 24, Lučko 21, Karlovac 17, Varaždin8
Raspored 25. kola: Zadar – Split (7. travnja, 16 sati), Istra 1961 – Inter, Rijeka – Zagreb, Šibenik – Dinamo, Lokomotiva – Cibalia, Hajduk – Karlovac, Lučko – Osijek, Varaždin – Slaven Belupo 0:3 (b.b.).


Stanko Mršić trener Osijeka


Šest kola prije kraja prvenstva došlo je od promjene na klupi Osijeka: Vladu Bilića zamijenit će Stanko Mršić. Serija utakmica bez pobjede u zadnjih nekoliko kola dovela je momčad Osijeka u poziciju borbe za ostanak u ligi pa je došlo i do reakcije novoizbranog predsjednika s kadrovskom promjenom u vođenju prve momčadi. Stanko Mršić prvih šest kola ovogodišnjeg prvenstva vodio je momčad Cibalie, a igrom slučaja, zadnjih šest provest će u Osijeku, s time da će mu prva na klupi biti baš protiv Cibalie sutra u prvoj utakmici polufinala Kupa. Mršić je inače rekorder među trenerima po broju utakmica u funkciji trenera u povijesti HNL-a (prema zapisnicima utakmica): na 388 utakmica bio je evidentiran kao trener jedne od momčadi na nekoj prvoligaškoj utakmici. U tom periodu na klupi Zadra u Prvoj HNL Mršić je bio na 92 utakmice.