Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Večer u znaku Zadrana

02.04.2012. 22:00
Večer u znaku Zadrana


Večer koncerta bila je svakako u znaku Zadrana. Skladba “Moba” za gudački orkestar Šime Dešpalja, melodijama inspiriranim narodnim običajima okupljanja oko zajedničkih običaja, otvorila je večer folklornim motivima


Prvim travanjskim koncertom u koncertnoj sezoni 2011./12. HNK Zadar najavio je odličan mjesec pred nama. Zadarski komorni orkestar, rukovođen počasnim dirigentom i osnivačem Pavlom Dešpaljem i uz gošću pijanisticu Katarinu Krpan, održao je sjajan koncert u ponedjeljak navečer u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
Večer koncerta bila je svakako u znaku Zadrana. Skladba “Moba” za gudački orkestar Šime Dešpalja, melodijama inspiriranim narodnim običajima okupljanja oko zajedničkih običaja, otvorila je večer folklornim motivima.
Gošća Katarina Krpan nastupila je u središnjem dijelu koncerta izvodeći s Orkestrom sjajni Concertino za glasovir, udaraljke i gudače Bruna Bjelinskog, skladatelja 20. stoljeća koji je iza sebe ostavio velik i raznobojan opus.
Nakon kratke pauze Dešpalj i Orkestar vratili su se puni energije kako bi u velikoj završnici večeri donijeli u Zadar dašak Čajkovskog. Serenada u C-duru op.48 provela je publiku kroz ljestvicu osjećaja, od veselja, umjerenih plesnih nota, elegije pa sve do ponovnog veselja.
Pavle Dešpalj, hrvatski skladatelj i dirigent međunarodne karijere, utemeljitelj Glazbenih večeri u sv. Donatu i osnivač Zadarskog komornog orkestra, šef dirigent nekoliko orkestara i fiharmonija, u svojoj bogatoj karijeri nastupao je u mnogim sjajnim dvoranama, no energija s kojom je u ponedjeljak dirigirao u Zadru teško je usporediva.
– Za mene je uvijek fešta nastupati u Zadru, a ovo nije bio izuzetak nego dapače jedan od najboljih koncerata što smo ih imali. Jako mi je drago moći raditi s Orkestrom i nastupati pred zadarskom publikom, kazao je Dešpalj nakon koncerta.
Koncertna sezona nastavlja se već 10. travnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta kada nas očekuje nastup Avangard tria: Marco Graziani – violina, Mihael Paar – klarinet i Krešimir Starčević – klavir, a izvodit će skladbe Milhauda, Stravinskog, Menottija i Hačaturjana.