Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

I pedijatri preporučuju rano čitanje naglas

Autor: Valentina Mlađen

02.04.2013. 22:00
I pedijatri preporučuju rano čitanje naglas

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Prva nacionalna kampanja “Čitaj mi!”, posvećena čitanju naglas djeci od rođenja, krenula je jučer na Međunarodni dan dječje knjige.
Knjižničari, pedijatri i drugi stručnjaci udružili su se u akciji koju su pokrenuli Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF Hrvatska, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih, u želji da se kod roditelja i cjelokupnog društva razvije svijest o važnosti čitanja djeci od rođenja.
Istraživanja pokazuju da se mozak djeteta, kojem odrasli čitaju i pričaju, brže razvija. Stoga pedijatri preporučuju rano čitanje naglas.
Kampanja “Čitaj mi!” predstavljena je jučer i na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Zadar u sklopu tradicionalne radionice čitanja priče djeci od 3 do 7 godina utorkom u 16 sati. Cilj je prije svega educirati roditelje, kažu Dajana Brunac i Žozefina Žentil-Barić iz Gradske knjižnice, koje su već i prije bile uključene u slične projekte.