Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ove godine očekuje se duplo više kruzerskih gostiju

Autor: Anamarija Bilan

02.04.2013. 22:00
Ove godine očekuje se duplo više kruzerskih gostiju

Foto: Vedran SITNICA



Ove godine očekujemo udvostručenje broja gostiju. Prošle godine imali smo 57 ticanja s gotovo 21.000 gostiju, a ove godine očekujemo oko 40.000 gostiju, u 60-ak pristanaka većih brodova, rekao je Đoni Štambuk, iz Državne lučke uprave Zadar


Ispred Zadra jučer se usidrio Costa Voyager, jedan od kruzera tvrtke Costa, čime je i službeno započela sezona dolazaka plovećih hotela u Zadar.
 – Ovo je prvi veći kruzer koji je ove godine pristao u našu luku, a njime je došao 761 putnik te 350 članova posade. Costa Voyager ima 480 kabina i među većim je brodovima koji će ovu sezonu pristati u Zadar. Gotovo svi putnici su iz Francuske, a brod je došao iz Dubrovnika i ide za Mesinu, rekao je Đoni Štambuk, pomoćnik za komercijalne i marketinške poslove Lučke uprave Zadar. Dodao je da su kroz cijelu zimu u Zadar pristajala tri manja kruzera Athena, Artemis i Artuso, tvrtke CCL, na kojima je dolazilo po pedesetak turista, tako da sezona traje gotovo cijelo vrijeme. Ipak prava sezona, odnosno dolazak većih brodova, počinje u travnju i traje do listopada.
 – Ove godine očekujemo udvostručenje gostiju. Prošle godine imali smo 57 ticanja s gotovo 21.000 gostiju, a ove godine očekujemo oko 40.000 gostiju, u 60-ak pristanaka većih brodova, te 20-ak izvansezonskih pristanaka manjih brodova, kao što smo imali i tijekom prvih mjeseci ove godine, najavio je Štambuk. Objasnio je da je na ovim manjim kruzerima tek 50-ak putnika te su brodovi dugi do 60 metara, s gazom od tri metra. Veliki kruzeri, međutim, dosegnu dužinu do 250 metara i sedam metara gaza, zbog čega se veći dio njih sidri u zadarskom kanalu. Ovaj kruzer dug je 187 metara s gazom od osam metara te je i on ostao na sidru pred Zadrom.
Razlog sidrenju u kanalu je dužina rive i dubina gaza jer je, po Štambukovim riječima, riva napravljena za manje brodove s gazom do sedam metara. Ukoliko dođu veći brodovi, s dubljim gazom, oni ne mogu pristati već se sidre u kanalu, a putnike prebacuju manjim pomoćnim čamcima do obale. Među onima koji su brzo prebačeni na rivu bio je i jedan putnik kojega je čekalo vozilo Hitne medicinske pomoći.
 – Po našim informacijama veći kruzeri mogli bi početi pristajati u Zadar, odnosno Gaženicu, već od sljedeće godine, do kada bi terminali trebali biti izgrađeni. U tom slučaju moći ćemo primati i velike kruzere koji dolaze iz Barcelone, dok za sada primamo one koji kreću iz Atene ili Venecije, objasnio je Štambuk.
Bilo je i onih koji su prkoseći travanjskoj kiši htjeli na izlet na Plitvice.
Turisti su razgledali staru gradsku jezgru i povijesne znamenitosti nakon čega su se vratili na brod.
Sljedeći kruzer, Genova Aida Cruises, trebao bi pristati u Zadar 14. travnja.
Prošle godine u Zadru je zabilježeno 57 ticanja, sa 21.000 gostiju i 11.171 članom posade, dok je godinu ranije, u 2011. godini, bilo 98 pristajanja sa 28.680 gostiju i 20.176 članova posade.