Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Đaci svake subote proučavaju zakone fizike

02.04.2016. 22:00
Đaci svake subote proučavaju zakone fizike


U Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje jučer je i službeno predstavljen Centar za izvrsnost fizike. Pokretač projekta je Grad Zadar, Odjel za odgoj i školstvo, čiji je pročelnik Joso Nekić sa suradnikom Ivanom Hajdićem jučer obišao grupe učenika koji marljivo svake subote proučavaju zakone fizike. Petero nastavnika radi s pet grupa učenika osnovnih škola s područja grada Zadra, a riječ je o sedmim i osmim razredima. Spiritus muovens cijelog projekta je prof. Senjažana Stanin, nastavnica fizke u OŠ Šimuna Kožičića Benje.
Centar za izvrsnost fizike je drugi centar koji je pokrenuo Grad Zadar. Već tri godine djeluje Centar za izvrsnost matematike, a od veljače su se sa svojim mentorima redovito počeli okupljati mladi fizičari. No, tu nije kraj, jer prema riječima pročelnika Nekića u planu je pokretanje i Centra za izvrsnost informatike.
– Mi želimo, s jedne stane, snažno poduprijeti izvrsnost kod djece te pružiti priliku nadarenoj djeci da se dalje razvijaju. S druge strane, jako su nam bitne prirodne znanosti. U osnovi je svih matematika, a znamo da bez informatičke pismenosti nema ničega. Fizika i informatika su krucijalni predmeti, su vrlo bitni za djecu, za obrazovanje, za čitavo društvo.
– Centar izvrsnosti za matematiku smo osnovali skupa s Matematičkim društvom Zadar, a Centar za izvrsnost fizike s Udrugom mladih informatičara i fizičara.
Dakle, cijeli koncept je pokrenuo Grad Zadar, te smatramo kako za ovo jednostavno mora biti novaca, ističe Nekić. Naime, ove projekte Grad financira s oko 50 do 100 tisuća kuna po školskoj godini. To uključuje honorare za nastavnike, po satnici koju je odredilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, zatim potrebnu opremu, te se financiraju rashodi za knjigovodstvene usluge navedenih udruga.