Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Arsenal u ritmu tanga

Autor: Valentina Mlađen

02.05.2010. 22:00
Arsenal u ritmu tanga

Foto: Sebastian GOVORČIN



Ovoga vikenda Arsenal su protresali ritmovi tanga. Plesne korake pratio je poznati sastav akademski obrazovanih glazbenika Tango Appassionato.
Zadarski plesni klub Milonga već tradicionalno održava plesne večeri u Arsenalu, a u subotu su im se pridružili i plesni parovi iz Zagreba, Rijeke i Splita. Glamurozne dame s cvijetom u kosi i pripijenim haljinama te muškarci u odijelima uz glazbu Tango Appassionata vratili su Arsenal u 30-e godine prošloga stoljeća.
Tango Appassionato djeluje u sastavu Josip Novosel (violina), Darko Horvat (gitara), Tihomir Novak (kontrabas) i Tvrtko Stipić (tenor). Sastav je osnovan 1993., a njihov album “Live”, snimljen u zagrebačkom BP klubu, bio je nominiran za Porina 2008. godine.
Tango se razvio krajem 19. i početkom 20. stoljeća u Buenos Airesu, a bio je to ples koji se plesao po siromašnim predjelima grada, a njegovi ritmovi ubrzo su osvojili i bogatašku elitu. Ipak za razliku od standardiziranog europskog tanga koji je dobio svoje točno određene korake plesači zadarskog kluba Milonga njeguju argentinski tango koji je zadržao svoj prvotni oblik. To znači da koraci ovise o glazbi i da plesač mora čuti glazbu i prilagoditi svoje korake glazbi. Baš iz tog razloga na plesni podij bili su pozvani i oni koji do sada nisu plesali tango, a koji žele osjetiti glazbu i zanjihati se u strastvenim ritmovima. Ritmovi tanga gibali su Arsenal do kasno u noć.