Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Rekonstrukcija suvremenog moralnog poretka

Autor: Ante Rogić

02.05.2010. 22:00
Rekonstrukcija suvremenog moralnog poretka

Foto: A. SITNICA



U sklopu programa Artikulture u kinu Pobjeda je u petak gostovao zagrebački Teatar ITD s predstavom Ekstravagancija.
La extravagancia je dramski tekst jednog od najznačajnijih argentinskih kazališnih umjetnika mlađe generacije, Rafeala Spregelburda. Rođen 1970. u Buenos Airesu, Spregelburd je kazališnu karijeru započeo kao glumac, da bi se u međuvremenu posvetio dramskom pisanju i režiji. Gostovao je kao predavač na nekoliko južnoameričkih sveučilišta, sudjelovao na festivalima i radionicama, te je nagrađivan brojnim nagradama.
La extravagancia / Ekstravagancija dio je heptalogije posvećene listi Sedam smrtnih grijeha, te istoimenoj slici jednog od najznačajnijih srednjevjekovnih slikara Hyeronimusa Boscha. Svrha je Spregelburdove heptalogije rekonstrukcija suvremenog moralnog poretka.
Tri blizanke, nespretne sestre, razdvojene su pri rođenju. Jedna od njih je posvojena, „lažna”. Majka je oduvijek odbijala reći koja. O ocu bolje da se i ne govori. Majka umire od nasljedne bolesti koja bi se mogla prenijeti na prave kćeri. Došao je trenutak istine. Paranoja taksonomije; u svemu drugome vidjeti odraz sebe. Neizvjesna meleodrama.
La extravagancia / Ekstravagancija je monodrama u kojoj mlada zagrebačka glumica, Zrinka Kušević, glumi sva tri lika. Predstava kombinira glumce uživo i video materijal koji služi kako bi se proširili kutovi oko presudnog događaja u predstavi.