Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar je najbolja ulaznica za Bundesligu

Autor: Šime Ćurko

02.05.2010. 22:00
Zadar je najbolja ulaznica za Bundesligu


Prvi od njih (i najstariji) Tonči Valčić pojavio se na ruševinama Zadar Gortana 90-ih godina prošlog stoljeća
Željeli biste potpisati za neki rukometni klub u prvoj njemačkoj ligi, a ne znate kako. Za početak počnite trenirati rukomet u – Zadru. Iako je klub iz Mocira daleko od vrha hrvatskog klupskog rukometa, takav je Zadar uspio stvoriti čak tri igrača koji su u posljednjem desetljeću potpisali za klubove iz Bundeslige. Prvi od njih (i najstariji) Tonči Valčić pojavio se na ruševinama Zadar Gortana kada su 90-ih godina prošlog stoljeća u Mocirama shvatili da neće moći samo plaćati pojačanja iz drugih klubova, već da će se morati okrenuti i stvaranju domaćih igrača. Uz Tončija tada su se pojavili Ante Pavić, Mate Torbarina, Šime Humbolt… Dok su svi oni ozbiljnije krenuli u rukomet, Zadar je 1997. ispao iz Prve lige u koju se vratio (tek) 2004. godine. Kasnije je došla nova generacija ljudi u klub iza koje je ostala sjajna prva momčad sastavljena od domaćih igrača od kojih su oni najbolji završili u jačim rukometnim sredinama. Prvo je Ivan Ninčević otišao u Zagreb, a Josip Valčić i Marin Knez krenuli su put Splita. Danas je Ninčević jedan od najboljih igrača Füchse Berlina, devetoplasirane momčadi Bundeslige, a Josip Valčić prošli je tjedan potpisao dvogodišnju ugovor za Gummersbach, momčad koja je trenutačno za tri mjesta na ljestvici bolja od Ninčevićevih “lisica”. Zadarski je rukomet, posebno oni koji su ga vodili na prijelazu stoljeća, veliku satisfakciju doživio u siječnju prošle godine kada su i braća Valčić i Ninčević bili u dresu reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj osvojila srebrnu medalju. Potpis Valčića mlađeg za Gummersbach bio je dobar povod da se prisjetimo rukometnog puta ova tri vrhunska zadarska igrača koji su rukometnu školu prošli u Mocirama, a zajedničko im je da su u karijeri igrali (T. Valčić), igraju (Ninčević) ili će tek zaigrati (J. Valčić) u Bundesligi. Iako to nismo istraživali pa sa sigurnošću to ne možemo ni potvrditi, ipak ne znamo iz kojeg su to hrvatskog kluba kao matičnog u tako kratkom vremenu čak tri igrača završila u njemačkoj prvoj ligi.
Tonči Valčić
Rođen je 9. lipnja 1978. u Zadru, a igra na poziciji lijevog vanjskog. U Mocirama je počeo igrati rukomet za vrijeme Domovinskog rata. U klub iz Mocira došao je 1992. sa 14 godina. Odmah je ubačen u juniorsku momčad koju je vodio Zoran Zubak. Vrlo brzo upao je u momčad Zadar Gortana koju je napustio 1997. nakon ispadanja u Drugu ligu. Za igranja u Zadru zvali su ga Tarzan, budući da se posebno isticao igrom u obrani i to protiv znatno iskusnijih protivnika. Da nije bilo problema s treninzima zbog neposredne ratne opasnosti u Zadru, Valčić bi ionako brz napredak sigurno još ubrzao. Najbolja sezona u zadarskom dresu bila mu je 1996./97. u kojoj je Zadar i ispao iz Prve lige. Nakon Zadra igrao je za Medveščak, potom i Zagreb, zatim njemački Grosswallstadt (tri sezone), španjolske klubove Torrevieju i Ademar Leon, a sada je član Croatia osiguranja. Pažnju šire rukometne javnosti na sebe je skrenuo na Svjetskom prvenstvu u Egiptu 1999. godine U dresu reprezentacije ima četiri medalje s velikih natjecanja, jedno zlato (SP 2003.) i tri srebra (SP 2009., EP 2008. i 2010). Tonči se jedno vrijeme nije odazivao na reprezentativne akcije, tako je propustio i Olimpijske igre u Ateni 2004. godine na kojima je Hrvatska osvojila zlatnu medalju. Unatoč nekoliko “odbijenica” koje je od Tončija dobio, Lino Červar nikad nije dvojio je li Tarzan iz Mocira potreban ili ne hrvatskoj reprezentaciji.
Josip Valčić
Rođen je 21. travnja 1984. u Zadru. Osim za matični Zadar, za koji je igrao u Drugoj ligi, nastupao je za Split, a potom i posljednjih pet sezona za Zagreb (Croatia osiguranje) s time da je jednu sezonu igrao na posudbi u Dubravi. Član je nove generacije zadarskih rukometaša s kojima je 2004. godine ostvaren povratak u Prvu ligu. Josipova pozicija je srednji vanjski, a to je mjesto koje je u hrvatskoj reprezentaciji pokriveno Ivanom Balićem i Domagojem Duvnjakom. Odlazak u Njemačku za Valčića mlađeg je veliki preokret u karijeri i nastupi u vjerojatno najjačoj ligi na svijetu bit će veliki test njegovih mogućnosti nakon što u Zagrebu u posljednje vrijeme nije imao mnogo prilike. Osim toga zbog ozljede nije konkurirao za EP u Austriji tako da je trenutačno u statusu povremenog reprezentativca. S obzirom da u rukometu igrači “traju” znatno duže nego u nekim drugim sportovima, mladost je još uvijek Josipov veliki adut.
Ivan Ninčević
Rođen je 27. listopada 1981. u Zadru gdje je ozbiljnije počeo igrati rukomet u Pomorskoj školi kada ga je otkrio Žarko Jakšić. Još kao srednjoškolac tražio ga je Zagreb čiji je član postao sa 18 godina. U Zadar se iz Zagreba vraća 2004. nakon povratka kluba u Prvu ligu, ali iz Mocira odlazi nakon samo godinu dana u njemački Niesetal. Od 2006. godine bio je član Straslundera, čiji je dres nosio do ljeta 2009. kada je klub bankrotirao. U Straslunderu je Ninčević dvije sezone igrao u drugoj, a 2008./09. i u prvoj ligi. Veliko je iznenađenje bio njegov povratak u Zadar u rujnu prošle godine. U Njemačku se, točnije u Berlin, vratio u siječnju ove godine i ugovor s “lisicama” ima do kraja sezone. I u drugoj i u prvoj njemačkoj ligi bio je jedan od najboljih strijelaca. Ninčevićeva je pozicija lijevo krilo, a kad je riječ o reprezentaciji za najjaču nacionalnu selekciju, sudjelovao je na jednom velikom natjecanju, SP-u 2009., kada je bio u momčadi, iako nijednom nije nastupio. Kako je i sam nedavno rekao, pravu priliku u reprezentaciji zapravo nikad nije ni dobio.
 


Nekić, Knez, Surać, Merhar


Osim braće Valčić i Ivana Ninčevića, Zadar ima još kvalitetnih igrača koji su iz Mocira krenuli u potrazi za ambicioznijim rukometnim sredinama. Dvojica od njih, Josip Nekić (lijevi vanjski) i Marin Knez (desni vanjski), svojevremeno su bili članovi Zagreba. Danas je Nekić igrač sarajevske Bosne, novog-starog prvaka susjedne države, a Knez igra u Sloveniji za Krško. Domagoj Surać (kružni napadač) iz Zadra je otišao u ljeto 2008. i to u Split gdje je igrao jednu sezonu. Ove godine Surać nosi dres Terama, talijanskog prvoligaša. U studenome prošle godine Zadar je Bjelovarom zamijenio Natko Merhar (lijevo krilo). Riječ je o igraču koji je Zadar napustio tek što je postao punoljetan. Merharov odlazak potvrda je da se posljednjih godina u Mocirama nije mnogo toga promijenilo jer najbolji mladi igrače i dalje – odlaze.