Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ZADARSKI POSJEDI

Autor: Valentina Mlađen

02.05.2010. 22:00
ZADARSKI POSJEDI


U sklopu Dana zadarske županije i povodom obilježavanja blagdana Gospe Loretske Društvo zadarskih Arbanasa organiziralo je predavanje Tomislava Marijana Bilosnića
o knjizi Zadarski posjedi. Predavanje je nastupom otvorio oktet Pieta, a sugovornici Bilosniću bili su Mario Vidaić te Dario Tikulin. Knjiga Zadarski posjedi prva je knjiga u nizu od njih petnaest koje su sve objavljene i u Zadarskom listu u serijalu putopisa Tomislava Marijana Bilosnića. Ipak, umjesto predstavljanja ove knjige koja je već nekoliko puta bila i predstavljena po Zadru i dalje govorilo se o tome što je zapravo navelo Bilosnića da piše cjelokupnu povijest ovog prostora koji se nekada zvao Hrvati, a to je prostor Ravnih Kotara, prostor od Nina do Knina kako ga Bilosnić naziva.
– Od mladih dana zaljubljenik sam u povijest. Kad sam otkrio neke dokumente vezane za ovaj prostor strahovito bitan za hrvatsku povijest i otkrio da su falsificirani, neka imena i činjenice su antidatirani to me navelo na odluku da pišem o tom problemu, objasnio je Bilosnić kako je cijela priča krenula. Zadarski prostor konačno je dobio svoju povijest pisanu popularnim stilom, a iako je Bilosnić isprva namjeravao obuhvatiti i zadarske otoke to ipak nije bilo moguće iz fizičkih razloga jer jedan takav poduhvat zahtijeva mnogo vremena i rada. Gradivo za svoja djela prikupljao je Bilosnić tijekom niza godina u raznim arhivima što državnim, a što javnim, ali i u pričama koje Bilosnić naziva narodnim blagom koje treba odgonetnuti. A dokumenti koji su bili lažirani i koji su naveli Bilosnića da krene s pisanjem na ovu tematiku lažirani su, kako je ustvrđeno, iz jednostavnih razloga, povijest uvijek pišu pobjednici. Za ove prostore uvijek je bilo mnogo interesa i povijest je prilagođavana tim interesima. Rasprava koja se razvela bila je jako zanimljiva i dovela je do zaključka da bi se ovakve večeri trebale održavati puno češće jer Zadrani su itekako zainteresirani za povijest svoga kraja.