Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mladi arheolozi raspravljat će o kultu i religiji

02.05.2011. 22:00
Mladi arheolozi raspravljat će o kultu i religiji


Zadarski studenti  s Odjela za arheologiju  Sveučilišta u Zadru ugostit će  ovih dana Kongres mladih  arheologa. Kongres pod nazivom KOST.AR održat će se  od 3. do 5. svibnja na  Sveučilištu u Zadru, a na  njemu će biti prezentirani radovi na temu “Kultovi i religija u vidu arheoloških nalaza”. Svoje radove izlagat će  studenti iz Slovenije, Srbije,  Bosne i Hercegovine, Makedonije te, naravno, Hrvatske. Projekt KOST.AR na  Sveučilištu u Zadru vode studentice Marta Kalebota i Ivona Maršić s Odjela za arheologiju.
– Već tri godine studenti s  područja Balkana  dogovore  se i organiziraju Kongres u  jednom od gradova u državama iz kojih studenti potječu.  Cilj Kongresa je da se studenti susretnu i raspravljaju o  određenim temama, a za ovu  godinu dogovorili smo se da  tema bude “Kult i religija”,  pojasnila je Ivona Maršić. Tako je ovo zapravo drugi od tri  puta da se kongres KOST.AR  organizira u Hrvatskoj. Prve  godine Kongres je održan u  Skopju, zatim u Zagrebu, a  ove godine buduće arheologe  ugostit će grad povijesti –  Zadar. Slijedeće godine Kongres se iz Hrvatske seli u  Beograd.
Tema ovogodišnjeg KOST.AR-a “Kultovi i religija u  vidu arheoloških nalaza” osmišljena je tako da studentima daje velik izbor i slobodu  pri pisanju radova koje će  izlagati. Radovi se moraju odnositi na prostor Europe i  Bliskog istoka te biti smješteni u vremenski period od  prapovijesti do srednjeg vijeka. Izlaganja će pratiti power point prezentacija, a  službeni jezik izlaganja može  biti hrvatski ili engleski. Svako predavanje trajat će petnaestak minuta nakon čega će  pet minuta ostati za postavljanje pitanja.
– Određujući temu namjerno smo odabrali široko područje da damo studentima  slobodu pisanja, jer se inače  na fakultetima ne bavimo tako širokim temama, rekla je  Ivona. A svi radovi s ovog  Kongresa bit će objavljeni u  časopisu “Serilia”, službenom  časopisu Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.
Otvorenje Kongresa predviđeno je za utorak u 16 sati u  Svečanoj dvorani Sveučilišta  u Zadru gdje će goste podraviti rektor Sveučilišta te će  uvodno predavanje na temu  Kongresa održati prof. dr. sc.  Željko Miletić s Odjela za  arheologiju. Predavanja koja  će studenti držati za vrijeme  trajanja Kongresa predviđena  su za srijedu i četvrtak, a  mjesto održavanja bit će i više  nego prikladni prostor Donata.
Na samom kongresu predviđeno je sudjelovanje 15 stranih studenata, a sve skupa bit  će oko 20-ak sudionika. Za  svoje strane goste njihovi kolege iz Zadra pripremili su i  svojevrsnu turističku turu po  3 000 godina starom gradu.
– U utorak smo im pripremili obilazak grada u pratnji naših profesora s Odjela za  arheologiju, vodimo ih u Arheološki muzej te Muzej antičkog stakla, a kako u četvrtak Muzej stakla slavi svoj  drugi rođendan povest ćemo  ih na proslavu. Ujedno, za  četvrtak smo isplanirali i posjet Ninu, kazala je Ivona.  Osim što će se gosti i više  nego dobro zabaviti Zadrani  će imati priliku poslušati nekoliko zanimljivih predavanja  mladih znanstvenika, budući  da će predavanja biti javna za  sve koje ih žele slušati.


 PROGRAM KOST.AR-a


3. svibnja
16.00 do 18.00 Otvaranje kongresa u Svečanoj dvorani
18.00 do 19.00 Posjet Arheološkom muzeju Zadar
19.00 Razgledavanje grada uz pratnju stručnog vodiča
4. svibnja
10.00 do 12.00 Predavanja studenata
12.00 do 14.00 Ručak
14.00 do 18.00 Predavanja studenata
18.00 do 20.00 Posjet radionicama Antičkih dana
5. svibnja
10.00 do 14.00 Predavanja studenata
15.00 do 16.30 Polazak za Nin
20.30 Domjenak za zatvaranje kongresa (Hrvatska večer)