Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Praunuka Milana Begovića kreće njegovim stopama

02.05.2011. 22:00
Praunuka Milana Begovića kreće njegovim stopama


Pošto mi se pradjed bavio književnosšću, baka, mama, svi kojima sam okružena, nekako sam imala prirodni odmak od toga, mislila sam da se možda ipak ne mogu dovoljno dobro izraziti na takav način. Međutim kako sam sve starija i sve više čitam, i gledam, jednostavno imam potrebu da i sama nešto kažem iz vlastitog iskustva
Praunuka jednog od najvećih hrvatskih dramatičara Milana Begovića, čini se, kreće njegovim stopama. Ivana, koja se već okušala u glumi, i to vrlo uspješno, kreće u realizaciju jednog pomalo ambicioznog sna: na daske zadarskog HNK postaviti predstavu po vlastitom scenariju i u vlastitoj režiji. Mlada studentica hrvatskog jezika i književnosti, glumica i, čini se, buduća redateljica i scenaristica, savršenu priliku za ostvarenje jedne svoje davne želje vidjela je u natječaju za prijavu studentskih projekata. Kako je njezin projekt smionošću, ali i kreativnošću odudarao od ostalih ne samo da je bio odobren već je i sufinanciran od Studentskog zbora u cijelom iznosu od 5.511,00 kn. Može li se napraviti predstava za toliko novca, o kakvoj predstavi se radi i slične detalje o projektu otkrila nam je sama Ivana.
Potpora Studentskog zbora i HNK Zadar
– Radi se o predstavi po mom vlastitom scenariju. Dugo sam zapravo htjela nešto slično napraviti, međutim uvijek mi je to bilo pomalo nestvarno, jer to nitko zapravo ne radi, rekla je Ivana. Nestvarno se pretvorilo u stvarnost nakon što je Povjerenstvo Studentskog zbora ostalo oduševljeno tako kreativnom idejom. Osim Povjerenstva, koje je bilo zaduženo za preraspodjelu novčanih sredstava za studentske projekte, budućnost ovog projekta prepoznala je i nekolicina mlađih Ivaninih profesora koji su joj odlučili pomoći pismima preporuke, ali i savjetima i konstruktivnim kritikama vezanim za dramu koju je napisala i koju je odlučila postaviti na pozornicu. Ipak najveći vjetar u jedra ovog projekta puše iz smjera HNK Zadra. Naime, Ivana je već neko vrijeme članica Kazališne radionice koju vodi Jasna Ančić i upravo na mjestu gdje je počela njegovati svoj talent pronašla je i potencijalne glumce, ali i mentoricu za svoje djelo, a u kazalištu bi predstava trebala imati i svoju premijeru.
Za sve one koji će se nakon ovoga zapitati tko je Ivana Begović, odgovor možete dobiti vrlo brzo. Uz vlastite projekte, studiranje i kazališnu radionicu Ivana će se 16. svibnja pojaviti, uz Boška Habuša, kao glavna glumica na premijeri predstave “Adam i Eva” u režiji zadarskog glumca Vinka Radovčića. Iako u iščekivanju “Adama i Eve” ovom prilikom nas više zanima Ivanina drama.
– Prva verzija teksta nazvana je “Razgovor sa sobom”, no naziv ću vjerojatno promijeniti u “Bog, žene i ostale katastrofe”, jer mora biti malo eksplicitniji. Iako bi glavni žanr trebala biti crna komedija, nekako sam zamislila da uključuje apsolutno sve: znači da progovara o temama koje su meni osobno važne, da je psihološki produbljena, na trenutke da je smiješna, zapravo da se zbilja nad tim mogu zamisliti. Predstava će biti dosta vizualno atraktivna, napravili smo i dobar posao s izborom glazbe, a imat ćemo i nekoliko plesnih koreografija tako da će to stvarno biti jedan kolaž svega onoga što ja volim gledati, najavila je Ivana. Iako to redatelji nerado rade otkrila nam je i neke detalje vezane uz radnju.
Radnja drame vrti se oko četiri ženska lika, a počinje u stanu jedne od četiri žene. Priznaje kako je zapravo cilj bio da priča počinje sasvim prozaično po uzoru na lagana štiva Cosmopolitana ili epizode Seksa i grada, upravo iz razloga kako bi što uspješnije proizvela efekt šoka u publici.
– Sve ono šo ste mislili da ćete tamo pogledati uopće nije bitno, ništa od one kostur radnje koju vam se čini da gledate. Svaka od tih žena ima neku svoju priču. U drami se javljaju i tri vrlo jaka monologa u kojima glumice govore o svemu onome što ih je obilježilo do trenutka u kojem se događa predstava, misteriozna je Ivana. U priču je, naravno, upleten i jedan muškarac, ali on se ni na koji način, osim kao simbol, ne pojavljuje na pozornici za vrijeme trajanja čitave predstave. Sudeći prema najavama čini se da će nam Ivana prirediti snažnu i emocijama nabijenu predstavu koja će ostaviti trag na svim gledateljim koji odluče doći u kazalište na večer premijere.
Premijera na jesen
Iako je isprva imala animozitet prema pisanju Ivana se ipak odvažila. Trebalo je dvije godine da njezino djelo dobije priliku ugledati svjetlo dana.
– Pošto mi se pradjed bavio književnošću, baka, mama, svi kojima sam okružena, nekako sam imala prirodni odmak od toga, mislila sam da se možda ipak ne mogu dovoljno dobro izraziti na takav način. Međutim kako sam sve starija i sve više čitam, i gledam, jednostavno imam potrebu da i sama nešto kažem iz vlastitog iskustva i da tu ukomponiram sve ono što sam do sada upila, objasnila je. Izvorna drama nastala je prije dvije godine, a Ivana još uvijek radi na konačnoj verziji. U šali kaže kako misli da taj proces neće biti gotov do večeri same premijere.
Nakon probijanja leda i zelenog svjetla od svih potrebnih institucija Ivana će po završetku premijere “Adama i Eve”, za koju se priprema svakodnevno, početi raditi na svom projektu. Premijera je predviđena za jesen kada ovaj grad odlaskom turista zapada u svojevrsno mrtvilo. Baš u tim mjesecima Ivana će Zadranima ponuditi nešto novo, dinamično, nešto u što je uloženo mnogo truda i srca.
– Ja sam presretna što sam uopće dobila priliku da tako nešto radim tako da mi se sve što me čeka ispred čini gotovo nevažnim. Na ovo čekam 24 godine i sad kad se ostvaruje ne postoji ništa što bi mi bilo prepreka koju ne mogu preskočiti, zaključila je Ivana. Uz toliki entuzijazam ne preostaje nam drugo nego vjerovati joj na riječ i čekati dan premijere kada ćemo i sami procijeniti njezin rad.


 POTAKNUTI STUDENTE DA BUDU KREATIVNI


Projekt Ivane Begović odmah je dobio potporu Povjerenstva za projekte Studentskog zbora u Zadru. Što je studentsko vostvo toliko oduševilo otkrila nam je predsjednica Studentskog zbora u Zadru Ana Šašek.
– Primjetili smo da ovom gradu nedostaje studentskog aktivizma u bilo kojem pogledu, tako da je meni ovaj projekt odmah zapeo za oko jer je nešto jedinstveno i nikada se nije ovakav projekt prijavio na naš natječaj. A to je zapravo ono što mi želimo s tim našim natječajima postići, potaknuti studente da budu kreativni, da uključe što više drugih studenata u sam razvoj tih projekata i njihovu realizaciju, a isto tako da potaknemo studente da se aktiviraju. I samo povjerenstvo je bilo oduševljeno ovim projektom tako da kad smo ga pročiali svi smo jednostavno bili za, te smo joj odlučili pomoći na koji god način možemo, zaključila je Šašek.