Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Englezi ostali kod kuće, ostalima rastu šanse

02.05.2012. 22:00
Englezi ostali kod kuće, ostalima rastu šanse


Kad je riječ o Svjetskom prevenstvu, naše su želje ostvariti što bolji plasman, bilo bi sjajno kada bi to bilo iznad 12. mjesta koje smo osvojili na SP-u 2009. – kaže Pavle Kostov
Većina od 70 posada iz 30 zemalja pristigla je u Zadar gdje u subotu službenim otvorenjem počinje Svjetsko prvenstvo klase 49er. Riječ je o natjecanju nakon kojeg će se popuniti i preostalih pet normi, koliko je za ovu klasu ostalo na Olimpijskim igrama u Londonu.
Zadarska posada Pavle Kostov i Petar Cupać, koja će u svom gradu tražiti najbolji plasman na dosadašnjim svjetskim prvenstvima, nema briga oko plasmana u London jer je norma za to natjecanje već izborena.
– Bez obzira na to što smo na domaćem terenu, to u jedrenju ništa ne znači – kaže Pavle Kostov koji je ovih dana vratio iz francuskog Hyeresa gdje je održana regata Svjetskog kupa. Zadarska posada na tom je natjecanju osvojila 26. mjesto.
– Nastup u Hyeresu nam je pomogao u pripremama za London jer su uvjeti koji smo tamo imali s vrlo jakim vjetrom dosta slični onima koje se očekuju na Olimpijskim igrama. Kad je riječ o Svjetskom prvenstvu naše su želje ostvariti što bolji plasman, bilo bi sjajno kada bi to bilo iznad 12. mjesta koje smo osvojili na SP-u 2009. – dodao je Kostov.
Robert Sandalić, sportski direktor Uskoka, slaže se Pavlovim željama i dodaje da je Zadar od najjačih posada u 49eru zaobišla samo engleska reprezentacija. Riječ je o šest posada koje bi sve prema prognozama konkurirale za prvih deset mjesta.
– Oni su se odlučili u tajnosti pripremati za Olimpijske igre – smatra Sandalić i dodaje da se očekuje kako za pet normi za OI kandidira desetak posada.
Zrinka Grancarić, glasnogovornica Uskoka, kaže da je klasa 49er na Olimpijskim igrama od 2000. godine i prema tome spada u najmlađe olimpijske klase.
– Međutim, riječ je o i klasi koja itekako ima budućnost jer se uklapa u želju za osuvremenjivanjem jedrenja koje se želi približiti publici i sponzorima. Klasa 49er je ekstremna i adrenalinska i u tom dijelu uklapa se planove koji za jedrenje postoje u budućnosti – objasnila je Grancarić koja je i vodila današnju konferenciju za novinare na kojoj je uz Sandalića i Kostova bio i Tonko Petešić, sportski direktor Uskoka i voditelj organizacije SP-a.
– Sve je spremno za natjecanje, ostalo je urediti još samo nekoliko detalja – poentirao je Petešić i napomenuo da je minimalni planirani budžet za ovo natjecanje 320 tisuća kuna.